Tuesday, April 29, 2014

:: The Heirs Trip 6 – Namdaemun & Mango Six, Gangnam

~ Masih dalam mood Kim Tan. Sila jangan muntah ~

Program hari ni adalah bersantai-santai dengan konsep; 'Pergilah mana korang nak pergi, asalkan balik!'

Tapi..

Dah kasik konsep macam tu tapi still masing-masing nak melekat gak. Sehidup semati betul!

So, meredah lah kita ke Namdaemun. Aku punya target adalah kerongsang ajumma yang diwar-warkan oleh Kak Kiah kat blognya. Tu je. Masa datang sini 1st time dulu, aku ada beli gak kerongsang kat Namdaemun ni tapi bukanlah kedai ajumma tu. Memang worth I told u! Sangat tahan lah sampai sekarang. Batu permata tu tak tercabut langsung tak macam kerongsang beli kat Jalan Tar. Hari ni beli ada 10 diamond, esok tinggal 3. Jatuh image gua pakai kerongsang rongak!
Mata keranjang jadinya bila duk sini
Aku follow jer direction yang Kak Kiah kasik tu, dan jumpa. Habis la takat 20 ribu won je. Aku beli yang harga 1000 won dan 3000 won je. Tapi takderlah aku dapat free drinks macam Kak Kiah dapat. Maybe sebab Kak Kiah manis bergula sangat. Tapi lorong kedai makcik tu memang sempit. Sorang je yang boleh pilih at one time. Sambil-sambil tunggu turn aku survey la kedai lain. Tapi sales person kat kedai lain yang aku singgah adalah sombong okeh.

Kennot sentuh!

Kennot beli sebiji. Kena beli banyak!

Lorrrhh... Semua kenoot! Macamana nak beli kalau hanya boleh tenung je! Patutlaa kedai ko tak lakuu makcik weiii..

Kat kedai ajumma ni pulak, siap ada beberapa family dari Malaysia lagi yang tengah tunggu turn nak beli gak. Kata diorang, ramai suggest untuk beli kat situ. Apa taknya, ajumma tu dah laa ramah, senyum manjang. Ko boleh meraba kerongsang dia satu kedai. Jangan raba dia sudah! Aku siap terjatuhkan berbiji-biji keronsang kat lantai, tapi dia mantain senyum. Rakus sangat!
See, sabo je dia melayan karenah rakus kitorg
Pabila seorang tengah berurusniaga, yang lain kena menunggu.. Tak muat nak meyelit
Masa tengah menaip ni, aku rasa menyesal tak borong laaagi banyak!

Setel borong kerongsang, kitorang decide berpisah juaaaa.. Dalam trip ni ada newbie ke Seoul. So, pada pendapatan aku better diorang pergi at least salah satu main attraction kat Seoul ni. Kitorang kan mana ada pergi sangat sebab dah pergi masa first trip. Lagipun, tempat yang aku nak pergi lepas ni jauh... kategori mende-mende lagho plak tu. Memang tak worth lah kalau diorang nak ikut.
Egg pastries. 10 bijik pun aku boleh telan at one time nih.
Kuih Boonguh-bbang. Inti kacang dan cream. 1000W untuk 3 ekor. Rangup dan sedap dap dap!
Mamat ni jual kuih Tare yang glamer tu. Aku rasa dia pakai ilmu pengasih. Kalau tak sebab dia goreng dalam bahasa Melayu, kedai dia maybe biasa-biasa ajer
Aku ada lunch date dengan Kim Tan lepas shopping kat Namdaemun. Ada yang sekepala. Dan ada juga yang tak tahu Kim Tan tu saper!! Sabor jer.

Nak pergi tu memang jauh laa..berbelas station, pastu order air segelas. Lepas Kim Tan senyum, boleh balik. So, worth ke??

Untuk kami yang kepala dah masuk air dari start sampai sini ni worth la..

So berpecah..

Satu group pergi Namsan Tower. Kami..

Mango Six. CHECKED!

Ambil subway Line 4 dari Hoehyeon Station dan turun di Sadang Station, dalam 8 stop. Then, ambik Line 2 turun di Seolleung Station, Exit 1. Then jalan kaki straight je, akan melalui Dunkin Donat -- Standard Chartered -- MiniStop dan sampai jumpa Dongbu Financial Center di sebelah kanan, then masuk ke lorong kanan. Jalan ke depan, akan nampak Mango Six di sebelah kanan. Kiranya, hala pergi ke kanan je seme.Tapi kitorang ada gak sesat. Macam tak biasa.


Dah nampak dah..

Masuk, kemudian order air sama macam Kim Tan order tiap kali dia lepak sini iaitu Mango Nyior. Dalam drama tu nampak macam sedapp jek. Tapi untuk tekak aku adalah seperti minum santan yang dicurahkan sorbet mangga. Tapi sebab Kim Tan suker, aku pun kena suker lah.

Then, ngumpat-ngumpat pastu balik. See! Tak ke merugikan kalau follow kitorang!
Young Do jer ada tepek kat sini
Yang tengah ni lah air Mango Nyior yang selalu Kim Tan order. Kena berimaginasi lah sikit kalau minum air ni. So, bila minum boleh feeling time Kim Tan minum sambil duk tenung Cha Eung Sang...gittew! 

Owh ye, cashier kat Mango Six Gangnam adalah something. Sesuatu sangatt. Biasa kalau kat Korea ni, cashier nya ramah-tamah. Tak senyum takper, tapi helpful. Mana-mana pegilah, memang sangat ramah orang Korea ni.

Tapi, cashier kat sini..

Muka ketat..
Jeling kitorang dari mula-mula masuk lagi..
Pastu tengok atas bawah.
Bila tanya, reply dalam bahasa Korea even nak cakap air tu takder..
2-3 jenis air aku nak takder plak tu..
Tetapi tidaklah berusaha untuk reply dengan intonasi, sorry...air ni takder..
Memang nehii!

Weihh, ni Gangnam kottt..
Takkan tak gheti basic my English Yes or No!
Minah tu memang kasik spoil mood Kim Tan!
Ingat aku takder duit ke nak beli!

Dah, tamat sesi ketupat.

Balik, singgah Hongik University. Minum coffee kat Hello Kitty Cafe plak.

Hello Kitty Cafe, CHECKED!

Tapi tak sedap!
Environment pun nampak serabut je.
Meja kerusi toilet..not as good as new.
Or at least bersih.
Tak kotor, tapi selekeh
Ramai sangat serbu sini, jadi maybe diorang takder masa nak care tentang environment.
Or maybe sebab di Korea ni kita selalu nampak bersih berkilat di mana-mana.
Dan kilatan tu aku tak nampak di applykan di sini.
Aku tak berapa nampak rupa kucing dalam air ni. Korang nampak?
Alat getaran ni je lah yang attractive pada aku kat sini. Lain so-so je

Disebabkan banyak mende tak berkenan dihati hari ni, perut pun jadi lapar. So malamnya repeat yooganee lagi. Kemudian sambung cuci mata kat Myeongdong. Nampak banyak makanan kat Myeongdong terus hilang stress haku.
Yooganee before
Yooganee after.. teringat..homaiii!
Yang ni best. Walaupun rasanya tak ada rasa pape pung. Aku siap tapau 3 bijik bawak balik Malaysia. Never pecah melainkan ko ketuk dengan tukul. So, sesuai untuk bawak balik as a gift





"One summer night, it was a dream like time. I will disappear now. Just like the dream I had last night"



- Cha Eung Sang -

Thursday, April 24, 2014

:: The Heirs Trip 5 – JHolic vs Kim Tan. Bertabahlah!

Semalam balik dari Everlandhof, kitorg solat kat KTO sebab takut tak sempat balik. Alang-alang, lepak jap kat Cheonggyecheon Stream dengan harapan dapat buat SPA kaki. Tapi takder pulak rakyat marhaen korea yang berbuat demikian, so as kitorg ni penyegan, maka aktiviti tenung air je yang dapat.
Aku kasik can Pak Mail enterprame kejap. Pak Mail tengah tenung nasib masa ni, samada success ke tak dia ngorat Mak Jemah
Pada hari kejadian, ada beratus-ratus payung tergantung kat tengah-tengah stream ni. Aku tak tahu apa tujuan, tapi bila payung tu di gantung secara berjemaah, secara automatik akan menampakkan view yang marbelles. Kreatif habaq hang!

Kalau kat Malaysia buat camni, aku bajet esoknya hilang payung ni semua. Percayalah!



Kalau payung ni rendah sikit, dan takder orang masa tu..ada gak terlintas niat jahat aku nak rembat. Niat je laa..

Dah lapar, sambung terus aktiviti memakan ikan bakar kat Dongdaemun. Sempat lah kitorg menyesatkan diri. Itinerary kat tangan, tapi buat-buat terer tak ikut. Oleh itu, penilaian aku di tengah kelaparan dan keletihan, aku rasa ikan bakar tu sedap.
Tokei tanya something masa order, tapi kitorg main angguk je xtau apa soalan. Dapatlah hasil pancing 7 ekor ikan bakar, sorang sekor. Nak banyak mana kot soalan dia tadi
Masa tokei tanya nak makan aper, aku pun blur camner nak cakap. Luper nak ambil gambar dari internet, ingat nak tunjuk je. Nasib baik ada 1 family Malaysia tengah makan kat tingkat bawah. So memang tunjuk je. Tapi tunjuk ke meja diorang kat bawah. Maka dapat lah menu tunjuk!



Kami makan kat kedai oppa ni lah. Kedai dia yang 1st kat row tu. Disebabkan dia invite kitorang masuk kedai dia dengan muka yang manis sekali sambil sebut nama Malaysia, maka rezeki dia hari ni. Orang Malaysia kan pantang sikit kalau orang luar sebut nama negara, perasaan terharu tu tetiba muncul, konon macam tak sangka betapa diorang kenal Malaysia ni, padahal dah tujuh ribu orang Malaysia datang kedai dia, haruss laa dia dah expert.

Kesian pulak ajumma kat sebelah, business marketing dia tak bagus. Lain kali, letak laa anak bujang makcik!

Balik singgah di Myeongdong untuk kali ke 2. Masa 1st day dah singgah, makan kat Restoran Yooganee. Owh..sedapnya teringat!

Aku ada agenda kat Myeongdong hari ni. Masa 1st day survey je cari location. Tapi kali ni memang kena singgah! Nak ambik feel hirup udara yang sama katanya!

Cafe JHolic, CHECKED!
Kat Malaysia yang aku jumpa, kat Cafe Bene lah pakai system getaran jiwa untuk bagitau order dah siap ni.

Saper yang kenal group JYJ tau lah cafe ni. Satu-satunya kpop band yang aku ada feeling sebab kesemuanya suara sedap dan boleh menyanyi live berejam-rejam tanpa pancit tayar walaupun diorang di banned dari keluar tv now. Aku tak suka mana kpop yang terer menari tapi suara out! Macam aku cakap tadi, saje nak ambik feel, jadi kena orderlah coffee nya walaupun aku rasa, Coffee Bene lagi sedap.

Menggelupur masing-masing, bila dapat resit yang bersignaturekan ownernya, Jaejoong! Walapun signature tu printed je kekdahnya. Huh 

Tetibe kan, kat Korea ni semua mende buatkan kitorg jadi menggelupur. Padahal kat Malaysia aku penuh kesantunan..pttufff!

Owh, time ni la jumpa Kim Tan untuk second time - Before keluar daripada Everlandhof semalam :-)
Kim Tan rilek je, tapi yang sebelahnya melebih. Panasss je aku tengok!
Frankly, aku takder lah minat pun si Kim Tan ni, tapi sebab drama The Heirs tu baru habis, dan dia dalam tu sangat outstanding pada pendapatan aku, jadi aku terminat kejap. Dan kiranya memang rezeki terpijak kitorang lah dapat jumpa 'live' baru ni..krik.. krik.. krik.. krik.. krik..

Macam aku cakap sebelum ni, kasik can lah entry Korea ni menggedik sikit. Tak selalu pun korang boleh tengok aku tak betul macam ni. Biasanya aku stock-stock layan ceramah kat channel AL Hijrah je.





"If you were possibly in danger, I was going to count hana, dul sett; then take your hand and run with you"

- Cha Eung Sang -

Tuesday, April 22, 2014

:: The Heirs Trip 4 – Everland Tulips Festival vs T Express

** bergambar banyak ini entry

Everland 

Misi hari ini. Kitorang takder intention untuk ke tempat- tempat yang entry fee nya mahal sebenarnya. Tapi disebabkan ada festival yang di highlightkan pada tarikh berkenaan, maka kajaaa yeorobun!
Tagline orang kaya boleh laa camni.
Route ke Everland agak pening juga, bagi aku. Maklumlah, buat itinerary memain. Tengok kat tour book macam dah ok, tapi bila nak di adapt kan ke real world, macam pening haish!

Dari station Ittaewon ke Samgakji sebelum menuju ke Gangnam Station. Samgakji adalah station wajib kitorg lalu untuk ke mana-mana setiap hari dan nama Samgakji ni sangat fobia buat kitorang pada masa tu. Sebabnya, route untuk transfer di station Samgakji ni mak aii, aku rasa dalam setengah kilometer anggaran kena jalan kaki ditambah dengan naik dan turun tangga 3-4 kali. Jauh bebenor. Kalau waktu nak balik ke Ittaewon, memang setiap orang akan saiko dengan kaki memasing. Masa ni kalau ada yang buat lawak, gurau tak bertempat ke, memang cari pasal lah.

Gangnam. Rasa macam biasa-biasa je.
Jumpa tower ni. Apakah..
Kitorang gedik pergi Everland thru Gangnam, konon nak tengok Gangnam tu camner. Kot aku je yang gedik entah. Padahal boleh je naik dari station Seoul City.  



Dari Gangnam, kena jalan kaki ke Station bas macam map di atas, ambil bas 5002. Jarak adalah 50 minit sampai ke Everland. Syukur dapat seat dalam bas ni.  

Di Everland, kita ni as a orang luar, kena beli tiket kat foreigner counter yang ke dalam sikit letak nya. Harga untuk foreigner pun murah daripada rate normal. Penat je beratur panjang kat luar tu. Anyway, macam biasa, kat main entrance pun dah jumpa orang Malaysia. Khelass!

Kaunter tiket untuk 'pendatang'
Waktu ni sedang berlangsung Tulip Festival. Memandangkan aku tak yakin aku akan sampai ke Keukenhof, jadi moh kita ke Everlandhof je.

Maghi!

Macam biasa, manusia di mana-mana adalah selautan. So, kena pepandai kita lah bawak diri. Janji siap-siap jumpa kat mana, pukul berapa nak jumpa, kot-kot lah terpisah. Maklumlah, citarasa masing-masing tak sama. Ada yang suka tulip kuning, ada yang suka merah. Ade yang nak tengok Pororo. Ada yang suka usha awek korea je. So maybe ada yang nak spend time lebih kat minat masing-masing. Jalan selamat, deal janji Melayu!

So dah sampai, dah bayar, dah masuk...moh kita selfie dengan tulips!

Disebabkan kami selfie gaya melampau, tak mampu rasanya nak letak muka sendiri. Maka digantikan dengan selfie orang lain je.
Family yang sebelah kiri ni, kitorg dah jumpa kat Nami semalam. Hari ni jumpa lagi. Keciknya Korea..


Pokok kat atas ni adalah setinggi 13 meter, berada dihadapan pintu masuk dan dipanggil Magic Tree. Pokok ni antara main attraction kat sini, dan dihias ikut tema. Kalau datang masa spring, gini lah rupanya. Kalau datang musim Krismas, maka begemerlapan lah dihias lampu. Kalau time Halloween mungkin digantungkan adik beradik Mak Limah kot. Aku agak.

Churros ni biasa-biasa je. Churros tersedap takat ni pernah melalui tekak adalah, Churros di Chocolateria San Churro, Perth. Memang perghh!
Trip kali ni, first time ahli Mak Jemah dan Pak Mail berselfie dengan rakusnya. Walaupun monopod dan penyodok-pod nan ado bawak, tapi tetap gigih berselfie pakai kamera gabak PM yang selalu gigil-gigil tangannya time nak tekan button snap. Aku rasa ni lah selfie paling gigih sekali pernah aku tengok dan join skali. Takder lah merbahaya, tapi gigih tu ADER!

Eh, meh layan Tulips!








T-EXPRESS

Yes, masa yang ditunggu-tunggu. Mende alah ni adalah antara target utama misi Everlandhof. The most awesome ride in this theme park. T express ni adalah beratus kali ganda extreme daripada bus express sebab railnya dibuat daripada kayu, bukan besi! Ia adalah South Korea's first wooden roller coaster dan paling curam di dunia. Maka, disebabkan ini barang rare, maka kita perlu CHECKED IN untuk mencipta rekod donnia, walaupun dalam hati teringatkan Travel Insurance yang tak sempat nak ambil. 



Gigil.

Ye.. dalam hati

Beratur lebih dari sejam, berani kau nak patah balik? 5 tahun kena kutuk!

Maka..bertabahlah, kata John.


Beratur kena ada gaya. Rasa takut tu boleh cover dengan spek itam je beb. Yang penting GAYA! Loya ke, nak tercirit ke haper, simpan diam-diam dalam bag dulu.

Hasilnya..

Wa nangesss woitt!

Eh, Pak Mail yang gagah perkasa pun ter-mengalir air mata syahdu, apatah lagi geng-geng Mak Jemah yang dah comfirm dalam hati ada taman ni. Seriously kaum Adam yang sebelum kitorang pun hampir semua meleleh air mata. Bukan sebab ketakutan, tapi human nature namanya. 

Tempoh time ride T-Express adalah 3 minit keseluruhannya. 3 minit tu rasa macam 3 jam. Part yang paling extreme sewaktu T Express ni turun tegak 90 darjah ke bawah. Memang mintak nyawa!

T-express ni, takder shoulder harness, hanya kepit ngan palang je kat atas peha, jadi bila tengah ride, rasa macam boleh jatuh anytime je wehh. Part kejam kat sini bila kayu palangnya berbunyi 'kriok, kriok' masa tengah terbang tu macam nak runtuh anytime. Bayangkan macam mana kau nak control rasa takut lagi, mana nak kena pegang tudung yang nak tercabut lagi, mana nak posing ambik gambar kat kamera yang memang diorang sediakan kat pit stop, mana nak pegang palang lagi.. Paling aku bimbang bila turun nanti, bukan free fall tapi free hair gue kat situ. Ouchhh!

Kesimpulannya gambar candid aku yang disnap oleh pihak T Express adalah hodoh. So aku tak beli!



Full view T Express yang dicapture oleh orang yang tak naik. Oppsss!
Masa train kitorg stop kat penamat, staff situ siap cakap. "Yes, yeorobun, please sapu dan tenyeh air mata anda. It's fun kan!" dalam campuran 3 bahasa sekaligus.

Sambung lagi..

"Dan jangan takut untuk choba lagi next time!"

Puii!

2 hari leher aku kalau nak pusing kena pusing sekali dengan badan! Merana!

Ubat loya selepas turun T-Express. Nyaman!
Sempatlah rehat kejap, nak kembalikan adrenalin sambil cuci mata layan show dan tengok gelagat manusia versus tulips. 



Dah comel dah ni. Nanti bila dah besar tak payah laa buat hidung, muka ye dik!


4 jam jugak kot kitorg bertapa kat sini. Games lain pun tak larat nak main disebabkan penangan T-Express. Hoho.. So, dah puas hati layan view Tulips di Everlandhof, balik lah kiter!


Gwang Soo pun ada kat sini.


Aperlah dosa mereka...
Eh lupa, hari ni pun sebenarnya ada jugak sesi pertembungan dengan Kim Tan. Sabo je laa..



by, 

Cha Eung Sang