Tuesday, April 23, 2013

:: Longji Dragon's Backbone Rice Terraces - Part 4


Sementara menunggu semua ahli jemaah bas penuh dan disebabkan kebosanan, so kami macam biasa. Buat aktiviti wajib seperti di bawah; 
*Xtvt wajib. Sila jgn kasik tau PnFatimah !!
Mangsa photographer tak berbayar kami adalah couple mix; Hong Kong + Korea = Horea. Awalnya mati-mati ingatkan couple ni dari China ni je. Tapi bila ditanya, mix rupanya. Si wifey adalah Korean, dan hubby adalah dari Hong Kong. Patutla diorang cakap Engelish, tak cakap cina.

Layan okeh lakinya ambik gambar wajib nih. Siap tak jadik, buat lagi ulang-ulang. Mesti dia insaf duk rapat ngan kitorg. Hehe..

Selepas bas dah penuh, Aaron Kwok explain yang kami akan ke next destination. Sian jugak tengok si Aaron ni sekejap cakap Mandarin. Kejap kena explain in Enggelish kat kami berlima. Tapi dia baekkk! Wa suka!

Kami sampai di perkampungan seterusnya, kena naik bot. Macam ala-ala ShangriLa yang kami pergi tahun lepas. Kami diletakkan sekali dalam satu bot dengan couple tadi dan juga Mek France yang dah jadi bestfrend Mek Yah. Sebabnya, senang untuk tourist guide explain dalam Engelish. Tapi kali ni tourist guide lain. Pempuan. Muka dia cuak giler kena naik bot kami. Rupanya sebab dia tak berapa pandai sangat nak speaking. Dia cakap dia nervous berulang kali! Dia just baca script je. Dan dia jawab yang basic-basic kalau ditanya. Disebaban kesian tengok dia, kitorang tak tanya banyak laa.. Tapi still, dia pun ok.
*Bot tak perlu pakai life jacket. Wa suka!
*Tourist Guide yang gabra, Mek France & Mek Korea. Licin mak aaii kulit dia!
Bot kemudian susuri sungai sambil melalui beberapa kawasan penduduk setempat. Setiap stop, ada dibuat persembahan. Ada yang buat tarian, ada yang menyanyi, ada yang siap main teka-teki berbalas pantun! Teka-teki dalam Mandarin kao..apa nak jawab?? Tourist guide ni yang explain maksud lagu yang dinyanyikan. Lawak kalau ingatkan.

*Kesian pulak tengok diorang ni. Tak sakit ke leher berapa kali sehari buat show..
*aktiviti berbalas teka-teki/pantun..Haramm tak paham
Selepas tamat sesi bot, kami singgah melalui satu kawasan yang mana makcik ni tengah tambat benang. Tujuannya tidak diketahui, sebab nak tanya..kesian kat tourist guide ni. Hehe..tapi dia memang baik la..ikut je kitorg sambil senyum-senyum. 

*Makcik ni sporting. Siap pause, kasik pose mengancam lagi. Makcik seksi tau, makcik tau tak?
Kemudian sekali lagi melalui tangga. Perghh..archnaphobia bila nampak kepala tangga dari jauh. Balik Malaysia kalau tak susut tak tau laa.. Kemudian, lepas naik atas barulaa diketahui tujuan benang ditambat oleh makcik seksi kat bawah tu..

*Untuk menenun rupanya benang tadi! Oppss..gambar ni pun adalah sedikit seksi...siikit jee

*Mek Yah ni bakal berhijrah sini suatu hari nanti..aku rasa laa. Macam serasi beno!
Kiranya di perkampungan ni, diorang meang prepare pelbagai acara lah untuk pengunjung. Mek Yah sempat join aktiviti tarian lagi. Dia memang suka mende-mende meriah gini. Kitorang peratikan je dari jauh kot-kot hilang. Maklumlah dia ramai peminat kat sini. Tapi lepas habis je menari, cepat-cepat dia carik botol air. Nak basuh tangan katanya..Sengal!

On the way turun dari perkampungan ni, aku ternampak 2-3 signboard yang menarik. Macam zipwire yang naik kat Nami Korea tu jek! Terus tanya tourist guide yang nerbes tu. Comfirm! rmb20 per person. Mende-mende macam ni kitorang tak kedekut! So, kajaa GBS!

Siap ajak Mek France bertiga tu naik sekali. Siap hasut, diorang tak payah jalan kaki jauh kalau naik mende ni. Short cut untuk ke bawah. Terpengaruh jugak laa. Masa duk siap-siap pakai tali, pusing blakang...eh mek nerbes tadi pun join gak! Gud Girl!
*Mengimbau kenangan Nami! Whoaa!

*Mek France ni..asalnya takut..
Best wooo mende ni. Tapi diorang macam tak kasik mane nak ambik gambar masa mendarat. Rupanya gambar dah diambil dan kita kena bayar kalau nak. Haishh! Semua mende kat sini diniagakan. Dah la muka aku kemek dalam gambar yang diorang ambik! Haiyohh!

Turun bawah sekali lagi jumpa Mak Limah buat demo ikat rambut. Aaron Kwok pun ada sekali duk tunggu kami kat situ tu. Kecoh dia suruh kami ambik gambar ngan Mak Limah ni.

Tapi tetiba kat tengah jalan tu..nampak satu mende menarik!

*Aku tak tau apa nama ni, tapi kalau diketuk kuar bunyi-bunyian katernya..
*So, apa lagi. Kanak2 rebina kejap!
Tapi part paling interesting, bila nak kuar dari perkampungan ni, kami kena melalui acara potong riben. Bukan laa kena potong, tapi kat hujung jalan nun..ada sekumpulan wanita & lelaki tengah pegang bunga riben macam nak buat perasmian aper je. Kitorang dah cuak daa..Sudah, majlis apa pulak nii..

Kat seberang nampak couple Hong Kong - Korea tadi duk senyum pandang-pandang. Aduh, diorang ah lepas ke?

Bila sampai dekat tetiba group ni nyanyi. Kitorg dengar la, sambil senyum-senyum ingatkan tu lagu penutup untuk kami. Habis je lagu, diorang duk tunggu kitorg pulak nyanyi. Alapadang! Rupanya acara berbalas nyanyian pulak dowh! Haiyohh!

*Main vocal haruslah di depan!
Kami nyanyilaa lagu rasa sayang beramai-ramai. Bajet konon lagu budaya kena balas gan lagu budaya gak! Beria..nyanyi sampai habiss! Sekali lepas kuar, tanya si couple tadi, dia tak nyanyi pun rupanya! Tipah tertipu bang! Nasib suara sorang-sorang, tak jauh sangat beza dari suara Kelly Clarkson. Takder lah rasa aib diri pada sendiri..haha

Setel pakej hari ni, kami sampai di hostel waktu malam. Mandi dan terus tido! Badan letih tak boleh pikir hapa dah.

cont..

Sunday, April 21, 2013

:: Longji Dragon's Backbone Rice Terraces - Part 3

<< Part 2

Hari ni bangun pukul 5.30 memasing. Subuh sini awal okeh. Janji ngan tourist guide pukul 8 kat lobby untuk ke Longji. Kalut semua berebut tandas. Tiap hari keje kami adalah update setiap orang samada dah 'setel' blom untuk hari tu. Kat sini, operasi itu adalah antara perkara yang paling penting! Bila ada yang tak berjaya mula lah akan rasa susah hati dari pagi start jalan sampai lah tiba di hostel balik. Sebab memikirkan apa akan jadi sekiranya 'rasa' itu datang ketika masa yang tak sesuai? Oh, mintak jauh!

Faham ke aper aku cerita ni? Tak paham baca bawah ni. Ada cerita terjadi.. Next!

Kami breakfast meggie dan nasi segera perisa asam pedas pepagi buta berlaukkan bilis goreng PM. Oh mai, terangkat pepagi buta nih. Memang cari pasal nampak nya makan asam pedas. Tapi terpaksa sebab yang tu dah terbukak sikit paketnya. Untuk bekal masa perjalanan, kami bawak Meggi goreng Indo Mi dan jugak nasik segera dan jugak roti. Comfirm takkan lapar punya hari nih!
*Beg je kembar, tuannya tak. Sebab lain saiz :-)
Tourist guide sampai dan pickup kami kat hostel, then adala dia pickup beberapa orang lagi. Penuh gak laa satu bas. Perjalanan ke Longsheng mengambil masa 2 jam. Masa yang ada kami tak bazirkan begitu sahaja. Selamat semuanya kroihhhh...kruihhhh sepanjang jalan.

Tapi ada insiden lawak yang jadik. Ni laa yang aku cakap pasal 'perkara wajib' tadi. Mende yang paling ditakuti akhirnya berlaku bila Dayah yang tetiba cakap dia dah 'terasa'. Mak aii, jauh lagi nak sampai ni. Punyalaa dia tahan sampai pucat muka. Toreh tak berdarah! Sian pulak tengok. Tapi mana nak stop tengah-tengah jalan nampak gunung ganang je nih. Sanggup kah ko langsaikan kat dalam semak tepi jalan? Dan sanggupkah aku jagi guardnya? Nehi!!

Last-last tak tahan bagitau tourist guide tu mintak stop. Oh tourist guide hari ni adalah sangat baik! Selain ada sedikit kacak, speaking Engelish pun laju je walaupun lorat dia tak leh tinggal. At least kitorang paham. Bolehla kasik nickname Aaron Kwok. Last-last bas stop kat satu station minyak. Dayah berlari pecut 100m untuk lepas hajat, kitorang sibuk pose-pose tepi ladang limau. 
*Patutt lah pokok limau sini suburr..
Dalam 10 minit, semua naik bas. Tanya Dayah soalan standard. 'So, apa gred?'

*Gred adalah klasikifikasi rating untuk Mr Jamban..

'Nak tau gred? Nak suruh cerita details ke? Sanggup dengar?' gituu Dayah balas muka tak puas hati. 'Kenaper??' Kitorang tertanya-tanya..

'Sebenarnya..kat toilet tadi, takder toilet pun. Ada satu saluran macam longkang je. So beramai-ramai lah buat hajat kat situ openly, sambil ko tengok aku, aku tengok ko!' Dayah terang panjang lebar dengan muka kelat.

'Demm!! habis hajat besar??' kitorang tak puas hati..

'Hajat besar pun tawar hati bila tengok. Terus dia merajuk!' Kata Dayah..

Hahaa...memang tak boleh belah laaa.. Kalau takder air takper lagi. Ni mangkuk tandas takder. Aku mintak doa simpang malaikat 44 jangan lah aku ada 'rasa' tu time genting camnih!

Kami sambung perjalanan sambil senyum-senyum bayangkan keadaan Dayah tadi. Can't Imagine! Sian pun ada gak.

Dalam pukul 10 kitorg sampai di Longsheng. Dari sini kena tukar local bas untuk masuk kampung di Longji. Actually Longji ni memang sebuah perkampungan etnik Yao yang terletak di atas bukit. Kaum kat sini bercucuk tanam dan bersawah padi as a sumber pencarian. Tapi memandangkan sekarang dah jadi tumpuan pelancong, diorang berniaga la skali.
*Entrance Longshen. Tengah tunggu bas local
*Urineun
*Aku tak tau aper yang Mek Yah tengah kelentongkan kt Mek France nih..Mcm percaya habis je diorg!
Tak lama lepas tu dalam setengah jam bas berhenti kat entrance Longji. Dari situ kalau sesiapa yang bercadang nak bermalam kat sini, kena jalan kaki lah bawak beg besar masing-masing.

Jauh? Fuhh, jauh tak jauh, untuk sampai atas, kena daki anak tangga ntah berapa ratus tangga. Ntah-ntah cecah ribu. Jarak masa adalah dalam 45 minit untuk sampai. 

Tapi jangan bimbang, kat sini, turun je dari bas akan ada dari kaum Yao ni yakni makcik pakcik yang dah tua, akan terus ambik beg korang dari bonet bas. Diorang tak tanya pun, terus je ambik beg tu letak atas bakul blakang diorang. Ko nak marah? Nak ambil balik beg tu? Baik tak payah, biar kan aje sambil ikut hala tuju bag tu. Kalau tak nanti menyesal. Kalau setakat gunung kinabalu belum sampai, jangan berangan nak kandar beg gajah memasing. Jauh lagi perjalanan tu kalau nak sampai kat tempat penginapan masing-masing kt atas nun!
*Sian tengokkk..
Murah je pun bayaran angkat beg tu. Dalam RMB20-25 bergantung pada keberatan beg. Gagah woi diorang. Kalau aku comfirm sakit blakang 2 minggu. Bila tengok rasa kesian dan bersalah pulak. Tapi nak buat camne, makcik pakcik ni mampu dan tu mata pencarian mereka.

Kami diberi masa selama lebih kurang 2-3 jam untuk merayau-rayau kat sini. Nanti tunggu kat bas kalau dah setel. Gitu..arahan dari Aaron Kwok!
*Untuk sesiapa yg datang dgn family & tak larat nak panjat..jangan bimbang, ini penyelesaiannya..
*Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...Go pakcik!
*Permulaan operasi mendaki




*Jagung Longjie..tak sempat merasa kali nii..
*Tangga menuju puncak
*Sempit je jalan ni, tak leh nak berebut-rebut..kena jalan sopan-sopan je sambil tutup idung..he

Plan asal kitorg konon nak tido kat Longji ni haa. Hotelnya macam gambar kat atas ni. Tapi fikirkan kekangan masa terus tak jadik. Tapi kalau sesiapa nak datang sendiri kat sini tak pakai ejen boleh lah naik bas dari Guilin. Bas adalah bersepah. 

Tapi yang jadi susah bila nak transfer naik bas local dari Longsheng untuk Longji ni. Boleh direct berhenti kat mana-mana village kat Longsheng kiranya kita dah tahu nak stop kat village mane. Atau nak lagi senang berhenti kat Heping. Tapi kat Heping takder bas terminal, kena tunggu dan tahan bas tengah jalan. Untung, ada taxi berhenti. Memang backpacker style habis laa..

Tapi, kalau korang expert mandarin, no hal. Go on je. Tapi memandangkan kitorang tau 'Ni hao ma' & 'Wo bu chi tao' je, so kitorang pakai pakej. Pakej ni PM book online, rege RMB220 yakni RM110 per head 1 day package including 2 kali bas dan makan.

Makan? Oh, walaupun kami tak makan..kena bayar jugak laa. Diorang bukan heran pun nak customize pakej tu special untuk kita. So overall, pakej ni paling costly dalam trip kami. Yang lain cincai-cincau je. Hehe..

So kat atas ni lepas berhempas pulas panjat tangga kinabalu sambil-sambil menyaksikan keindahan alam, kami stop untuk makan. Pakej makan yang diorang sediakan adalah makanan yang dimasak dalam buluh. Tak tahulah exactly aper yang dimasak dalam buluh tapi, tapi korang gunakan jelah imagination sendiri ye. Kitorang makan bekal yang bawak je.


*Masak dalam buluh sambil dibantu oleh pembantu tukang masak kt sebelah tuu.. aka.. hanjeng! Mmg marvellous!
*Makanan yang paling sedap pada hari ini, pada waktu ini!
Habis lunch, sambung panjat lagi sampai lah level paling atas. Sajer je nak pecah rekod sendiri disamping tengok-tengok orang, padi, orang berniaga. Kat sini, kain tenunnya cantik-cantik terutama shawl. Tapi aku takder lah beli pun sebab tak tahu pakai ke tak. Plus, bag 11kg tu selalu terbayang depan mata ni haa!

Jom layan gambar je lah..
*Cenderamata..nk yang baring kaa..yang duduk ka..semua ada!
*Shawl hasil tenunan
Kat sini kitorg adalah glamer untuk ditanda sebagai landmark oleh ahli jemaah bas kami. Sebabnya dalam semua pengunjung, kamilaa yang paling ajaib dan paling alien. Kiranya kalau dikata makcik Longjie ni dah ajaib sebab rambut kat kepalanya, tapi kami lagi ajaib dari makcik tuu.. Sebab ada kain yang bercorak dan berbunga kat kepala ni haa.. So kalau sesiapa yang rasa takut-takut nak kena tinggal bas, nampak je kitorg still ada..legalah jawabnya..

*Makcik ni malu-malu pulak..
*Sempat tengok secara LIVE, Mak Limah sikat rambut
Dalam bas sebelum sampai tadi sempatlah Aaron Kwon explain pasal kaum wanita Yao yang berambut panjang ni. Kaum wanita wajib simpan rambut panjang. Boleh potong sekali je sebelum kahwin. Lepas tu simpan laa..sampai bila-bila. Tapi yang aku tengok, yang digulung besar atas kepala tu, dah dicampur dengan rambut yang dipotong. Kemudian waktu nak gulung rambut tu, digabungkan sekali dengan rambut lama. Tu yang jadi tebal. Terkesima jap Awie bila tengok Mak Limah gulung rambut.


*Macam Cameron pulak sekali pandang..sekali je laa..
*Danger, PLEADE Slow Down? Haiyooh
*Tak gayat bangg?? Bangg?



*Kalau padi tengah menguning mesti cun nih. Kami salah timing...sikitt..
*Minum beer sambil hirup udara segar..Tak mabuk sangaatt kot!
*Ni pun hotel gak aku rasa..rasalaa..

*Operasi mengezoom!
*Bukan kitorg je yang giler berposing wehhh!
*Kanak-kanak Longjie. Fii donia bullatun! Comel!
Baju kat atas ni kena sewa kalau nak pose-pose. Kat sini, aku tak tau aa kenapa, kitorg jadi sedikit kedekut. Berkira sebenarnya. Nak beli pape, atau nak ambil gambar yang ada caj megecaj ni, kitorg jadi kemut. Sayang nak kuar duit. Padahal murah-murah je regenya. Lepas tukar duit kat money changer, tengok duit tetiba banyak terus feeling2 jadi kaya. Pastu rasa sayang pulak nk kuar duitnya. Macam contoh, kalau ada entrance yang kena bayar takat 2 yuan, kitorg terus blah. Ntah haper perangai ntah!

*Tapi kalau bergambar free kitorg ON JE!
Dan dipersembahkan yang paling vogue, paling enterprame adalah pose gambar yang jatuh hukum wajib dilakukan sehinggalah kitorg dah tua dan tak larat nanti pada sambungan part 4.. sambung laaa sangatt!

Saturday, April 13, 2013

:: Sweet Corn Endian Muslim, Guilin - Part 2


Setelah beberapa saat tercengang-cengang tengok skrin depan kaunter tiket kami jalan ke hulu ke hilir kot-kot jumpa signboard yang boleh lah untuk paham sikit. Tapi nan ado!

Tetiba aku tengok Dayah dah terkepit ngan seorang amoi cun kat sebelah dia. Rupanya dia tanya dan amoi tu tau Engelish! Fuhh..So mintak tolong jasa baik amoi tu untuk belikan. Nasib baik dia murah hati. Siap sembang macam-macam dalam loghat yang susah gak lah bagi kitorg untuk interprate balik. Amoi ni takder lah terer ngat speaking katanya, tapi boleh lah untuk capai target kami nak tiket pada berapa haribulan dan jam bila.

*Khusyuk semek tu duk tenung rege tiket..bakpelaaa mahal ngatt! (katernya)
Kat sini macam biasalah, kami menjadi satu-satu nya mende ajaib yang ada di kawasan itu disebabkan ada kain berwarna-warni atas kepala nih. Oh mai..diorang tenung dan tilik macam nak telan. Kadang lawan balik je tenung..tengok balik orang tu..tapi diorang still tengok mende ganjil ni yang agaknya 1st time dilihat semenjak bernafas kat muka bumi nih. Nak kata rimas? Awal-awal je. Last-last ignore je. Ambik lah kesempatan yang ada ni untuk feeling glamer seketika.

Sian ko pakcik, walapun ko dah menuntut ilmu sampai ke negeri sendiri..still menda ajaib ni ko belum pernah nampak ye..

Akhirnya kami berjaya beli tiket ke Nanning: Soft Sleeper berharga RMB175.50 seorang pada 3 April jam 11 malam sebab kitorang plan nak sampai kat Nanning waktu Subuh. Maklumlah kitorg ni semua gugurl, jadi tak bleh la sampai pada waktu-waktu larangan. 

Harus diingat, untuk beli tiket-tiketan ni, as a outsider, passport kena kasik. So janganlah sesajer tinggalkan 'nyawa' tu kat bilik bila jalan kat negara orang ni. Ic korang adalah tak laku di sini okeh.

So terima kasih pada amoi chantek ni (aku dah lupa nama dia) ngan kawannya sebab sudi beratur sama kami untuk beli tiket. Kalau nak beli sendiri aku tak tahu lah tiket apa yang dapat, ntah-ntah tiket ke Lhasa kot.

Kitorang sempat lagi bertanyakan arah Nanxi Park kat amoi ni. Dia siap tunjukkan dia bergambar dengan blossom last week. Oh jeles!

Kemudian kami naik bas no 11 depan station untuk ke taman tu dengan perasaan berkobar-kobar lepas tengok gambar blossom tu. Bas kat Guilin city ni adalah sangat murah. RMB1 untuk ke mana-mana. Ko naik dan turun lah mana-mana pun harganya tetap camtu.

Dalam 2 stop kami sampai di Nanxi Park. Pergi ke kaunter tanyakan. Sekali tiket untuk masuk adalah rege mahal okeh. Sedangkan dalam buku hikmat kitorg adalah RMB6 je. Perghh. Tapi nasib baik lah kami tanyakan pasal blossom dulu.

*Ambik gambar dari jauh je..sbb frust... unexpected things happen unexpectedly what !
Patutnya mengikut kajian awal kitorg ader Cherry Blossom Festival kat park ni. Yang aku baca, festival akan adakan different theme pada setiap tahun. Tahun ni punya theme adalah; “With Love in Spring, Cherry Blossoms in Smiles”. Tapi kata staff sini, kitorang terlewat seminggu. Last week blossom adalah pada kemuncaknya. Kemudian lepas tu hujan non stop, maka kuncuplah blossom tu tak nyempat-nyempat tunggu kitorang datang. Kechewa lah kitorang menitik air mata.

*Gambar selingan : Nyah ko jauh2!
So bila tak sempat nak ber'smile' dengan blossom, kami pun blah aa.. Buat aper nya lagi nak tunggu. Nak tengok cave dah tengok kat yangshuo tahun lepas. Sama je pun, takat letak lampu kaler-kaler. Kat Gua Tempurung pun bleh jadi cantik macam tu gak kalau diletakkan lampu. Maybe lagi cantik kott..

Kami sambung jalan dengan perasaan kecewa. Kemudian tahan bas, naik untuk ke next agenda yang ditunggu-tunggu. Owh, yang ni memang aku nantikan lah. Setelah setahun duk kenang-kenang tengok gambar sambil telan air liur. 

*Dah maju..dah upgrade ada wifi..bagus..bagus!
Kat atas ni adalah next destination kitorang. Tanya pakcik bas, dia bagitau untuk turun kat main road Chongshan Road yang kitrong nak pergi nih. Just tunjuk alamat je. Tapi make sure ada in Chinese sekali. Kalau tak merasalah korang pakai kaki untuk sampai.

Alamat restoran (kalau nak) :

Endian Restaurant
No 1, Chongsan Road, Guilin
Nearby Chongsan Road Mosque
(kalau Dalam bahasa China sila gugel)


Bila turun dari bas jalan kaki sikit. Cuba ingat balik lorong mana nak lalu. Nasib baik Dayah ada memory kuat. Maklumlah diakan ada bestfriend kat sini. Dari jauh dah nampak signboard ni sambil tersenyum-senyum. Fuhh impian menjadi kenyataan.. akhirnya..

*Yah sedang cuba ingat jalan sambil terangkat-angkat kaki
Masuk kedai, jumpalah skandal lama Dayah. Dia dah senyum-senyum dari awal. Lepas kasik salam, sambung senyum. Itu je lah dia mampu. Motip, tak usaha langsung nak blajar Engelishh ka??

Kitorg tanyalah pasal tokei Maryam tu. Jenuh tunjuk bahasa isyarat, tak paham gak. Last-last selongkar gambar kat phone nasib baik jumpa. Dia tunjuk kedai depan. Oh rupanya Maryam dah bukak kedai lain. Jual makanan kering halal tak jauh dari restoran ni. Dan..Maryam dah pakai tudung da sekarang. Alhamdulillah. 

Kitorg pun cakap la nak makan makanan feveret yang diidamkan. Sweet corn. Tapi haram, satu hapa pun tak paham. Dia cuba explain dalam cina, kitorg sebut Enggelish..tak berjaya mendapatkan persepakatan nampaknya. Dia pun panggillah staff restoran tu, siap bawakan menu.

Nasib baik lepas tilik punya tilik akhirnya ada jumpa. Menu tu ada Enggelish, tapi takder gambar. Terpaksa tilik satu-satu menu yang tulisan kecik dan ada banyak perkataan  tu.

Dah setel, masuk balik restoran...tunggu dengan harapan tinggi. Sekali sampai, lain pulak rupanya. 2nd menu sampai...Haaa....baru betul! Rupanya ada 2 jenis corn.

*Igauan lama. Ubi bergula kanan bawah tu melekit. Kalau makan takleh bercakap!
Maka berebut laa rakyat dari Malaysia ni kutip jagung. Terasa kenangan lama berulang kembali jek. Sekelip mata je licin. Bayangkan datang jauh-jauh, order jagung je! Haha.. Aceli adalaa mende lain tapi sikit je. Sebab memang fokus nak makan jagung plus terbayang-bayang beban makanan dalam beg yang masih belum diusik tu. Kami kena gunapakai semuanya untuk kurangkan beban!

*Air wajib beli hari-hari
Setel makan, kami gerak slow-slow. Jalan kaki layan blues jap kat Banyan & Fir Lake sehinggalah sampai di Zhengyang Pedestrian Street. Tak shopping pun, layan mata je. Dah penat, balik hostel nak prepare untuk esok. Esok kena bangun awal, nak g jumpa Mak Limah pulak. Hehe...

*Banyan Fir Lake
 

*Scary pulak aku tengok gambar ni...ntah ngaper

*Aksi tawar menawar sedang rancak berlaku
*Gambar selingan. eh aku suka gambar ni wpun bukan aku yang ambik!

cont..