Friday, October 19, 2012

:: Pesanan Khidmat Masyarakat dari Nuha

Sekali lagi, aku bukan ambassador untuk mana-mana produk dan jauh sekali jadi ambassador untuk apa yang aku nak cerita nih. Tapi disebabkan mende ni ada lah sangat berfaedah dan free.. diulangi adalah FREE, aku rasa bertanggungjawab nak war-warkan.

Untuk yang tak tahu Uitm dah bukak application untuk sambung ke Pascasiswazah, yakni Master Chef dan PHD. So untuk sesiapa yang rasa nak masuk, berkeinginan untuk tambahkan koleksi sijil dalam file, atau pun yang banyak masa terluang tak tahu nak buat apa.. ni lah jalan penyelesaiannya. 

Iklan untuk sambung study ni aku tau, bukanlah menarik perhatian pun, bukanlah penuh kehangatan macam iklan tiket flight jatuh merudum. Yelah, sambung belajar, saper yang suka kan. Lagi la tengah musim-musim Air Asia jadi pujaan nih. Tapi takper, untuk sesiapa yang berminat, apa yang aku nak bagitau, korang boleh sambung master atau PHD dengan Free.

Free bukan sebarang free. Free adalah syarat dan peraturannya. Sekarang ni untuk sesiapa yang belum tahu, kerajaan ada memperuntukkan dana atau geran atau scholarship untuk pelajar-pelajar master dan phd yang bekerja swasta. Ye, tak kisah lah gaji korang 10k ke... 1k ke, tidak bekerja pun buleh, korang layak mintak.

Nama program ni adalah myMaster dan myPHD dia bawah program myBrain15 di bawah MOHE atau Kementerian Pengajian Tinggi. Tiada had limit umur, tak perlu cgpa mencecah awan, bukan bermajikan dengan 'Najib', layak di mana-mana universiti yang terpilih, asalkan berminat untuk study, On je.

Actually myBrain15 ni cover overall yuran, tapi ada limitnya. Dia kasik 10k sahaja untuk total. So in case sedara sedari sambung kat UM contohnya, ambik MBA dan yuran adalah 25k, maksudnya lagi 15k sila tanggung sendiri. Tetapi sekiranya anda sambung di MBA di Uitm dan yuran adalah 9k, meaning yuran akan dicover sepenuhnya dengan syarat cgpa anda adalah mantops every sem dan takder buat perangai like panjat gate asrama untuk menonton wayang. Untuk details sila klik di link myBrain15. Link kalau rasa nak sambung ke Uitm adalah di sini.

Sesiapa yang berminat, sila apply ssecepat mungkin sebab offer ni luput pada 2015. Duit peruntukan daripada gomen adalah masih ada dengan banyaknya, sila lah kawan-kawan guna daripada membazir begitu sahaja. Orang dah nak kasik free kan!

So, selamat berfikir, selamat menimbangtara, selamat berputus keputusan, selamat menempuh dunia baru. Pesanan khidmat masyarakat dibawakan oleh.. 



  ~ nuha Gangnam style ~

Saturday, October 6, 2012

:: China's Gorgeous & Unique Red Beach, Panjin

Aku pernah cakap sebelum ni, aku suka China. Bukanlah sebab aku diupah oleh kerajaan China untuk puji negara diorang tapi hakikatnya aku memang suka negara China. Specifically, aku suka permandangan di China yang bagi aku China ni antara negara yang mempunyai tempat-tempat yang boleh dikategorikan antara the most beautiful places in the world. China mempunyai tanah yang maha luas dan begitu banyak tempat-tempat yang cantik dan belum diterokai sepenuhnya oleh rakyat dari luar.

Walaupun aku tak habis pun tawaf China dan walaupun rezeki aku berkunjung ke China hanya cenonet, tapi daripada apa yang pernah aku nikmati, pernah aku tengok, pernah aku rasai, aku memang jatuh chenta kaw-kaw lah dengan tanah besar ni.

Personally, aku tak suka mana pun pergi tempat-tempat yang ada gedung membeli-belah besar gajah, yang ada sale giler-giler, yang jual baju bajan sekalian. For me, aku rasa lebih teruja untuk tengok tempat yang ada view yang boleh buatkan aku speechless walaupun hanya untuk beberapa saat. Permandangan berlatar belakang kan gunung-ganang, pokok pokak yang berwarna-warni, lautan yang maha luas, langit membiru, sungai yang mengalir indah....aduh aduh...bikin hati gua terkulai di situ.

Okeh, itu mukadimah yang panjang. Aku sebenarnya nak cakap, aku teringin nak pi sini. Aku dah baca, aku dah study, dah riki-riki, usha-usha, dah berangan sambil tersenyum sorang-sorang, sambil buat kira-kira dan filter jadual time table bagai. Tunggu rezeki Air Asia masyuk je yang entah bila.





Eh korang tak rasa ke tempat ni macam gorgeous nak mampus? MasyaAllah dan Subhanallah okeh. Tuhan cipta semua tempat ni tanpa kita duga, tanpa kita sedar akan kekuasaanNya. Oh my, aku tak tido malam 2 hari lepas tengok gambar ni (ini aku tipu).




Gambar-gambar cilok di atas adalah Red beach yang terletak di Panjin China, 550km dari Beijing. Kena naik bullet train dari Beijing dalam 3 jam setengah kalau nak sampai sini cepat. Musim paling sesuai adalah tak lain tak bukan, Autumn in my heart. Yakni the best is September. Kalau pergi selain daripada musim tu baik pergi ziarah kat padang ragut kat kampung-kampung je sebab masa tu rumputnya adalah kaler ijau. Dan yang kaler merah tu sebenarnya adalah rumpai laut yang berubah. Ni agak-agak kalo gamble pergi weekend je jalan tak aa? Grrrr...

*Tetiba rasa macam nak hafal lagu Zheng Fu Shila Amzah nyanyi..

Wednesday, October 3, 2012

:: Perth : Heaven Margaret River Chocolate & Awesome Cape Leeuwin

23 August 2012  *sambung dari sini..

Disebabkan siang di Perth agak pendek, aku selalu bangun awal. Lagipun kitorg punya planning tiap-tiap hari sangatlah full. Lagi laa adik aku anak beranak ada masa 4 hari je untuk jelajah macam-macam tempat di Perth ni. Biasanya kalau tempoh 4 hari standard boleh khatam Perth city je. Tapi diorang ni cita-cita tinggi. So harus perlukan pengorbanan di situ.

- Budak ni bangun awal selepas penat buat konsert semalaman -
So, disebabkan ini first day kena kongsi satu toilet dengan lagi 4 dewasa, kenalah bangun awal. Nak beramas mesra dengan toilet lagi, nak prepare breakfast, nak packing...fuhh..bizi. Kat KL pun aku tak pernah bangun jam 5.30 okeh. Bangga dengan pencapaian diri sendiri.

Hari ni kami breakfast NASI! Nasib baiklah jumpa beras di pasaraya IGA semalam. Maklumlah..tekak Melayu. Rasa gigil je 2 hari tak nampak nasi. So menu hari ni adalah nasi berlaukkan kari Berahim. Eh aku baru tau beras boleh dimasak dalam microwave je. Aku main taram je letak dalam bekas, tuang air kemudian..."Eh jadi nasik!" Sumpah..berseri-seri muka kitorg bertiga yang sampai awal di Perth ni rasanya lepas makan nasi. Huh..

Suasana di Margaret River waktu pagi sangatlah menawan. Aku tak tahu nak cakap macam mana, tapi aku suka sangat tengok view bandar ni. Tenang je. Cuaca pagi tu pulak amatlah mencengkam dada. Sejuk yang amat. Aku rasa hari ni lah yang paling tersejuk sepanjang aku di Perth. Hidung pun dah start berdarah sampai lah ke hari balik. Maklumlah stock-stock hidung Mat Saleh kacuk Arab kann, sensitif sikit (tipuan semata-mata). Haha..

- Kami rakyat Malaysia! *tetiba... -
- Margaret River -
Menyesal masa tu tak prepare long john awal-awal. Ingatkan kebal lah konon. Fikirkan kat Guilin aku boleh tahan, inikan pulak kat Perth. Si Nuha selamber je dia tak pakai sweater pagi tu sebab bapaknya dah pakaikan long john kat dia. Long John budak rege RM170, kalau tak cover sejuk gak haruslah Winter Time kena paksa tutup!

Settle packing, kami check out dan terus menuju ke destinasi. Hari ni rasa semangat berkobar-kobar. Sebabnya..tempat yang dituju adalah kilang coklat!

- Nak cuba laa nih! -
Yep, kami ke Margaret River Chocolat Factory pagi-pagi buta. Agaknya kitorang adalah 1st customer kot hari tu. Sebab tak nampak orang lain. Actually kalau ikut plan asal kami suppose datang sini petang semalam. tetapi disebabkan terlewat sampai di Margaret River dan kilang pun dan tutup, kami terpaksalah postpone hari ni. So terpaksa kami patah balik jalan naik ke atas sedikit, sebelum turun balik ke bawah. Nak buat camner, adalah rugi sedikit masa, minyak, duit, tapi bila lagi nak datang kan!

Tapi sesungguhnya..heaven giler bila masuk kat sini. Tapi kalau duit penuh poket lagi la heaven. Dengan boleh merasa coklat sesuka hatinya macam kilang ni Pn Fatimah yang punya. Aku rasalah, aku makan coklat free lagi banyak daripada yang dibeli. Kami makan coklat macam makan nasi! Selamba je ambik genggam dengan tangan, masukkan dalam mulut. Marvellous!

- Yang kuning & hitam sebekas besar tu adalah untuk dirasa okeh. So rasalah puas2..tak jumpa dah pas ni.. -
Kat sini semua yang berasaskan coklat ada. Daripada coklat asli yang boleh dimakan hinggalah kepada sabun mandi coklat yang tak boleh dimakan.Macam-macam rupa, macam-macam bentuk, macam-macam harga. Macam kena bagi drug je perasaan aku bila berada dalam kilang ni. Khayal seyh!

Sedih tak boleh berlama dalam ni. Setelah puas test merasa coklat free dan beli sikit sorang, kami gerak sambung jalan ke Cape Leeuwin Lighthouse di Albany. Jarak perjalanan adalah lebih kurang 70km dan mengambil masa dalam sejam untuk sampai.

On the way tengah jalan nampak port cun. Dan jumpa lagi burung berkaki itik ni..

- Burung ni kelass laa.. macam tau-tau je orang tengah ambik gambar dia! -
Bila dah sampai, hujan renyai-renyai. Sedikit kechewa masa tu. Owh..bukan sedikit...tapi banyakk! Then, aku wat bodoh..kuar je dari kereta dengan si Sashi Kapoor, ambik gambar depan entrance sambil berpayung. Memang macam hindustan mulanya.

- Hujan renyai-renyai masa ni -
Sekali tak sampai beberapa minit, hujan berhenti. Dan tetiba sekitar Cape Leeuwin jadi cerah. Apa lagi, angkut si Nuha yang tengah tidur tu, bayar entry fee AUD5 per head then..kajaaaa!

- Muka terkejut kena paksa bangun tido -
- The Price -

- Pirate of Carrebean -

Oh my.. Subhanallah! Rezeki kami hujan berhenti Tuhan nak bagi tengok ciptaan-Nya. Cuaca selepas hujan adalah sangat superb! Cantik sangat. Bukan semata-mata Rumah api yang dapat kami tengok. Tapi juga kawasan laut di sekeliling lighthouse ini yang mana kedudukan Cape Leeuwin adalah berada di mana 2 lautan bertemu. Iaitu pertembungan antara Lautan India dan Lautan Selatan.

- Mereka telah dipertemukan di sini oleh-Nya -
- Nampak takk, laut tu tengah bertembung! Aku tak nampak pun...haha -


Untuk yang berminat boleh lah kalau nak panjat naik Lighthouse ni dengan bayaran. AUD17, agak mahal la bagi aku. Cukuplah kalau aku dapat tengok sekeliling lighthouse ni je. Dah cukup puas hati.

- Sesekali mama si Nuha nak interpreme -
- Moh balik! -
Lebih kurang sejam setengah tengok kiri, tengok kanan sekitar lighthouse ni, kamu beransur. Macam biasa, bila ada budak kecik ni, kena sedar diri sikit. Kalau pergi sendiri, haruslaa aku berlama-lama kat sini. Ambik feel movie Korea 'Postman to Heaven' feeling-feeling aku pempuan tu dengan si Jaejoong postmannya. Okeh, out of topic!

- Yeayy! -