Saturday, September 29, 2012

:: Alhamdulillah ...

Alhamdulillah..

Untuk perkara satu..
Untuk perkara dua..
Juga Untuk perkara tiga..

Yang berlaku hari ini..
Serentak

Ada yang gembira dan menggembirakan..
Ada yang gembira dan memang buat aku menggelupur gembira..
Ada yang gembira dan sepatutnya gembira tetapi tidak berapa menggembirakan..

Tq Allah... You knows what's best for me..



- niL -

Monday, September 24, 2012

:: Perth - Midland Perth to Margaret River

22 Ogos 2012   *Sambung dari sini..

Hari ni bleh bangun lambat. Indahnya dunia!

- Cuaca indah hari ni! -
Nuha anak beranak akan sampai hari ni setelah menyambut hari raya nya yang pertama di Malaysia. Entah camner lah budak tu 1st time naik flight. Aku takderlah kesian kat dia, tapi aku kesian kat orang-orang yang disekelilingnya dalam flight tu. Mesti pada awalnya feeling-feeling happy nak datang Perth tetapi dibayangi mimpi ngeri disebabkan Nuha yang of coz melalak dengan suara high pitch dalam flight. Memang kesiannn..

- SUV ni sangatlah gajah saiznya -
Adik aku (bapaknya si Nuha) tiba di Beatty Lodge pada pukul 9 pagi mengambil kami dengan SUV Ford Territory yang dah dibooking daripada Thrifty Car rental di airport. Dari jauh dah nampak muka budak kecik tu yang tengah blur, masih tertanya-tanya di mana dia sekarang.

Nampak je aku, dia senyum memanjang. Arghh..bikin wa cair. Terus sumbat seketul coki-coki cair dalam mulut dia kasik lagi cair.

Kami bertiga siap check out dan kemudian terus buat operasi masukkan barang-barang dalam bonet. Penuh gak kereta tu. Nampak je dari luar besar, tapi bila dah masukkan semua beg, memang semput-semput je. Terpaksalah aku yang selim ni ambik port yang ngam-ngam kat belakang sebelah beg dan stroller tu. Kami kemudian terus gerak ke destinasi utama.

Danish Patisserie yang berada di koordinat 31"54' 19" S 115" 56' 36" E.

- Actually, Kek dan pastry kat sini kelazatannya lagi indah daripada rupa -
Bakery ni adalah halal dan penuh gak dengan variety of roti, kek, pai dan adik beradiknya. Oh my..lazatnyaa! Kami tapau seadanya untuk breakfast hari ni, dan juga untuk stock lunch kot takder jumpa port makan nanti. Maklumlah, perjalanan masih jauh dan kami bakal meninggalkan Perth Midland ni, so tak sure lah senang ke tak untuk jumpa halal food nanti!

Menurut kata bapaknya si Nuha, masa kat Kastam pagi tadi, diorang pun bernasib baik sebab Pak Kastam takder lah check bag diorang bersungguh-sungguh. Just ditanya. Do you bring any belachan here??' Oh my English....

Disepanjang jalan dapat dilihat bunga-bunga liar tumbuh merata di pembahagi jalan juga di tepi kiri kanan jalan. Semuanya masa tu excited sibuk snap..snap.. sambil tak pedulik suara si Nuha melalak kelaparan. Kelihatan macam orang jakun sesangat dan sesungguhya aksi kejakunan sangat terserlah masa tu! 1st time nihhhh...kasik can laa nak jakun satt!


- Transformers! -

Sempat gak singgah di Masjid Ar-Rukun, Rockingham konon nak carik makcik jual mee sup. Tapi takder rezeki, kami lupa kemungkinan makcik tu masih beraya lagi. Suasana sangat sejuk masa tu. Menggigil-gigil!
 
Lebih kurang pukul 2 petang kami sampai di Lake Clifton untuk tengok Thrombolites. Tapi ketahuilah, selepas berpusing-pusing beberapa kali, kesesatan, dan mencari jalan juga bertanya-tanyakan orang sekeliling, kami dapati jalan ke tempat tu tutup! Aku tak tahulah samada kami silap arah atau pun memang tempat tu kompem tutup.

- Aku terbayangkan sekiranya pokok ni bergerak-gerak macam dalam citer katun tuh-
 

- Tutupkah?? '
Disebabkan kekechewaan, kami sambung je jalan sampai lah ke Busselton Jetty. Nasib baik lah view of Busselton Jetty ni superb! Maka terubatlah hati yang berduka lara tak dapat tengok thrombolites tadi.

- Nuha Seppiahhhh! -

- Motipp ko berkemban kat sinih?? -
- Gaya..Mutu..Keunggulan.. Itulah Dunhill -

Dengan perasaan bersisa kecewa kami sambung jalan plus nak kejar masa sebab bimbang tak sempat nak check in kat Margaret River malam nanti sebab katanya office hour until 8.00pm je.

Disebabkan kami sampai agak lewat di Margaret River, pening jugak lah kami berpusing-pusing mencari hotel yang berkenaan. Pat ploh kali pusing baru jumpa. Rupanya management counter dan hotel suites terletak di lokasi berlainan. Tak jauh pun, tapi kena keluar masuk jalan lain.

So ini lah tempat bermalam malam ni. Margaret River Holiday Suites yang berharga AUD209 per night! Senang citer aku cakap, tempat ni adalah the best! Bandar Margaret River ni kecik je, tapi aku suka sangat viewnya. Macam cool and steady je. 


- Boleh lah main masak-masak malam nih. Wa suka! -
Bangunan kedai berderet dengan pelbagai jenis barang. Excited memula sampai konon nak terjah masuk laa. Tapi sayang kitorang dapat singgah tido je..sebab agenda kami masih panjang. Kami just singgah ke IGA je untuk beli roti, beras dan beberapa barang lain. Nasib lah masa tu Pasaraya IGA je yang belum tutup. Pasaraya Coles dah selamat dah melabuhkan tirai pukul 7.30 malam. Awal yang amat!


- Ini je rezeki halalan Toyiban kami dapat. Alhamdulillah -
Kami booking Family Suites. Ada 1 King bed, 1 single bed, 1 double decker selain peralatan masak, tv, fridge. Semuanya complete. Wa suka! Ruang King bed di pisahkan oleh dinding tanpa pintu. Dan akibatnya semua orang kecuali aku, tidurnya terganggu oleh suara Nuha yang buat show pukul 2-3 pagi non-stop. Syukur gak wa stock tido mati!

Monday, September 10, 2012

:: Perth - Rottnest Island (WA's Best Kept Secret)

21 Ogos 2012  *sambung dari sini..

Hari ni bangun awal. Ada misi besar. Sangatlah besar. Sebab duit dah dibayar. Dan kalau tidak dilaksanakan misi nih, bakal menimbulkan kerugian lerr..

Selepas bersiap ala kadar, kami berjalan kaki sepantas kilat menuju ke station train untuk ke Fremantle. Memandangkan sudah sedikit tersasar dari waktu, kami terpaksa berlari-lari anak dan ayah pagi-pagi buta ni disebabkan ketakutan yang amat sekiranya ditinggalkan ferry. Nasib baik ngam-ngam pukul 7 pagi kami sampai di Terminal jetty B-Shed yang terletak bersebelahan dengan E-Shed Market. Hari ni kami nak ke Pulau Tikus! Yeah!


Sebenarnya Pulau Tikus atau nama popularnya Rottnest Island atau 'Rotto', called by the locals ni bukanlah agenda utama asalnya. Tetapi ntah camner terjumpa blog yang authornya dah sampai sini, nampak cun sesangat. So, kami terus buat penempahan ferry online daripada Rottnest Express.

Ada pilihan 2 Terminal jetty untuk ke Rottnest ni. Kami naik di Terminal B-Shed, Fremantle dan satu lagi adalah Terminal Barrack Street berdekatan dengan Swan Bell tu. Kami pilih untuk naik di Fremantle ni sebab senang nak naik train dari Beatty Lodge. 

Ada 2 jenis ferry under Rottnest Express. Yang kami naik adalah ferry tertutup, 2 tingkat ada aircond bagai, tapi tetap speeding macam bot laju. Untuk sesiapa yang berhajat ke sini, better book awal lah sebab biasanya kalau peak season dan anda berlengah-lengah beli, kena berenang laa jawabnya.

- Rottnestexpress.com.au -
- Langit gelap gelita + Angin kuat. Macam nak terbang ditolak angin! -
Lagi satu pilihan untuk anda yang tiada heart attack atau sebarang penyakit yang boleh mempercepatkan kematian, boleh lah kalau nak cuba ‘MegaBlass’ ferry to Rotto, bot laju yang tak bertutup tu. Just tambah AUD10 for return, boleh lah kalau rasa nak test adrenalin sendiri. Tapi ferry tu operate late September and above je. Diorang pun taknak lah cari pasal gak bawak visitor musim winter macam sekarang ni yang lautnya macam mintak nyawa je tuh!

So, untuk menyenangkan, kami book tiket ferry sekali dengan basikal sebab kononnya bercita-cita tinggi..nak khatam pulau ni dengan berbasikal je. Kebetulan harga tiket ada promo, so total harga ferry + bike untuk 3 orang dewasa plus gov tax ialah AUD207. Tiket Ferry adalah AUD40 (dah diskaun AUD25) dan bike ialah AUD28. Kalau sewa basikal berasingan lagi ler mahal. Boleh tengok rate nya di sini.

Kami beli tiket paling awal iaitu pukul 7.15 pagi dan tiket balik paling last iaitu pukul 4.00 petang dengan harapan pulau itu berjaya kami takluki.

- Rotto Map 22 km total..fuhh -
Boleh je kalau anda nak sewa basikal bila dah sampai sana, tapi kami mengamalkan konsep malas dan buatnya kat sana tak cukup basikal, harus separuh nyawa la kami kena tawaf jalan kaki. So, untuk selamat..book online dan print pass, tunjuk je masa nak naik ferry nanti.

Cuaca di jetty masa tu agak mendung dan sejuk yang amat dengan angin yang super duper kencang. Cuak gak bila tengok langit. Kebetulan hari ni aku just pakai jacket biasa je, takder bawak baju tebal pun. Habisslaaa!

- Langit mendung berarak seribu -
Bila ferry dah sampai, si SK dan Kupha duk kat luar di bahagian belakang ferry, sebab nak hirup udara luar katanya. Aku jelaa yang gatal masa tu konon duk dalam. Plannya bila dah bosan nanti baru nak kuar. Sudahnya, bila ferry start jalan, tak boleh nak bangun keluar sebab bergoyang kuat. Dan akhirnya bila sampai ke Rottnest, muka ni pucat lesi, toreh tak berdarah, sebab loya nak muntah.

Mana taknya, ferry tu dah laa laju..bukan macam ferry kat penang yang 10 km sejam tu. Pastu melambung-lambung kuat giler. Giler kuattt! 30 minit aku duk kutuk diri sendiri, barulah sampai ke Rottnest. Nyesal duk dalam jangan cakap laa..

Tapi nasib baik turun je ferry tu..alahai…MasyaAllah cantiknya wei! Hilang rasa nak muntah, terus darah O+ mengalir dalam tubuh ni macam biasa. Cantik sesangat!

- Tetiba je langit bertukar cerah. Magic! -
- Ada 2 lighthouse di Pulau ini. Ini salah satunya.. -

Turun ferry, jalan menonong, nampak ada beberapa penumpang turun dengan bawa basikal arah dari ferry. Pastu terfikir.. ‘Eh, mana nak ambik basikalnya!’ Pandang kiri kanan..macam tak nampak pun tempat sewa beskal. Tapi seingat aku dah book sekali ngan tiket ferry. Patah balik ke ferry. Rupanya, Rottnest Express ni dah bawak basikal tu sekali dalam deck. So, masa kita turun tu, ambik terus basikal dari ferry tu. Just tunjukkan pass je. Hek hek.

- Oh my..Tukang angkat basikal nya..Gorgeous!! -
Bila dah dapat basikal masing-masing apa lagi..gaya bebas Azizulhasni Awang laa kami!


Rottnest Island ni sebenarnya dinamakan daripada sejenis binatang yang bernama ‘Quokka’ iaitu sejenis makhluk yang ada hubungan bau-bau bacang dengan tikus. So nama Rottnest tu asalnya daripada ‘Rat’. Saiznya agak besar berbanding tikus yang dijumpai dalam rumah kita kat Malaysia tu. Nanti akan nampaklah ianya berkeliaran di sekitar pulau ni.

- Ni laa Quokka -
Pulau Rottnest ni adalah pulau yang dilindungi oleh pihak kerajaan Australia. Widely regarded as one of Western Australia's "Best Kept Secrets". Dan disebabkan itulah tidak dibenarkan kenderaan yang berasap di sini melainkan bas dan kereta para pekerja sahaja. So basikal adalah kenderaan utama untuk pengunjung melainkan anda betul-betul malas, sila lah ambik tour package, boleh naik bas dan turun je dekat spot-spot menarik nanti.

Oh ye..sini pun ada package Whale Watching juga. So kalau ada duit terlebih boleh laa cuba. Biasanya pakej ni ada dari bulan September ke Disember.


- Kalau tak difikirkan sejuk, rasa nak mandi je kat sini! -
- Berbelang-belang. Indahnya ciptaan -

- Ciptaan Tuhan yang Maha Kuasa -
- Us -
Jarak total untuk berbasikal seluruh pulau adalah 22 km untuk selama 3-4 jam. Tapi dengan malunya aku nak cakap, kitorg tak mampu. Pancit..betul-betul pancit. Dengan laluan berbukit juga halangan arus angin lintang plus berpanas dan berhujan, kami terpaksa berpuas hati dengan separuh pulau je dijelajah. Hehe..

- Stock-stock pose maut -
- Hujan dan panas berselang seli -
- Wadjemup Lighthouse -


Tapi overall memang puas hati. Cantik giler pulau ni! Tak tercemar langsung! Kalau lah bukan musim winter aku bajet bleh je habiskan satu pulau ni kemudian mandi dan berenang-renang ke tepian.

Tetapi memandangkan sekarang adalah musim winter dengan halangan utamanya iaitu angin lintang yang kuat, dan membawa hujan yang sekejap turun lebat giler habis basah kuyup baju kemudian dalam masa satu minit, datang matahari yang bleh keringkan baju basah tadi, berulang-ulang kali…aku kena gak mengalah. Dah laa takder tempat berlindung. Tadah je kepala ni bila hujan..

- Trademark...macam tak biasa -
- Ko pun ada kat sini?? -

Tunggu ferry datang pukul 4.00 petang, sempatlah bergurau senda dengan tikus giant tu. On the way balik ke Fremantle, aku ambik port luar di ferry bahagian blakang siap-siap. Tanak lah kisah lama berulang lagi. Tak rugi rupanya, sebab sambil cuci mata tengok Mat Aussie yang hensem.. ader pulak rezeki nampak Humpback whale dari jauh. Tapi jauh laa.. Bapak best!

Dan yang pasti sebelum balik, bleh tengok mamat Perth angkut beskal lagi skali. Tu yang paling best sebenarnya :-)

Monday, September 3, 2012

:: Perth : From Nasi Goreng to Fish & Chips

20 Ogos 2012
Flight dari Malaysia pukul 11.55 malam 19 Ogos 2012, Hari Raya Pertama.

Aku berjaya melepasi Pak Kastam yang hensem dengan jayanya bersama Coki-coki, satu-satunya makanan yang aku bawak. Alhamdulillah. Tu pun Pak Kastam hanya menanya jenis makanan yang dibawa, kemudian lepas. Macam tu jek..


Tapi semua tu bergantung pada nasib. Kot tetiba korang nampak macam cun dan glowing giler selepas bangun dari tido 5 jam dalam flight dan terus menjadi perhatian Pak Kastam, so terima lah nasib kalau dia rasa nak selongkar beg korang yang sama cun dengan tuannya itu.

Selepas settle solat di Quiet Room yang terletak bersebelahan dengan booth Car Rental bernama ‘Hertz’ dan selesai bersihkan diri apa yang patut, kami lepak-lepak dulu kat hall airport tu. Tengah cuba mengadaptasi diri dengan persekitaran terutama selepas tengok kat vending machine tadi yakni air botol Nestea adalah berharga AUD4. Owh No…camne aku nak hidup tanpanya!


- Tengah Berkira-kira -
Takpe..tenang..tenang…tarik nafas dulu. Rezeki ni Tuhan yang bagi. Kot-kot aku tak rasa dahaga mana..rezeki gak tu. Selamat AUD aku yang cinonet nih.

Kami survey-survey sekitar airport, dan buat keputusan untuk naik airport transfer bernama ‘Connect Aiport’ yang berwarna oren. Kaunter tiket berada diluar pintu airport tu, tapi masa tu kaunter tu kosong, so bayar pada driver bus je. Tiket berharga AUD18 per person untuk ke hostel yang dah di book iaitu Beatty Lodge yang terletak di Leederville. Tapi bila beli tiket untuk 3 orang, dapat diskaun. So jadilah AUD14 sorang. Selamat..

- Connect Bus -
Perjalanan dari airport lebih kurang 45 minit sebab bas tu lalu macam-macam cabang. Lalu depan London court, Barrack Street dan juga Swan Bell. Sempat gak aku lelap sesaat. Kami yang paling last turun dari bas. Musykil, pesal jauh ngat hostel ni..tengok dalam internet macam sejari je jaraknya. Haishh..

Aku pun tak tahulah kenapa hostel ni yang dipilih. Tetapi aku terjumpa review dari seorang blogger dan bila dicheck, ada kekosongan bilik untuk 3 orang, so terus di book. Bukan aper, adik aku yang jantan sorang ni yakni bila di Perth namanya dah bertukar kepada SK iaitu Shashi Kapoor disebabkan aku menyampah dengan spek Polarized yang melekat di matanya 48 jam tu..nak duk sebilik gak ngan kami. So we have no choice.. nanti kalau SK merajuk, saper yang nak jadi bodyguard kami?

Bila dah sampai, letak bag gajah tu, kemudian tanya arah untuk ke Fremantle kat receptionist. 10 minit jalan kaki baru sampai di Transperth - City West Train Station. Mak Aiii…Sekali lagi mulut takder insurans ni merungut…apesal dalam tenet macam dekattt wehh!


- Kami nak ke seberang sana! Masak okeh!! -
Lepas bebel dalam hati, kami gerak dari Beatty Lodge melalui Lotus Street dan Newcastle Street gigih jalan kaki redah tepi highway. Nasib baik angin sepoi-sepoi berbahasa. Sempatlah peluh menitik setitik, kami sampai. Bila check train map, rupanya Station City west ni memang jauh sikit daripada station Leederville, tapi yang best tak perlu tukar-tukar train. Terus direct ke Fremantle je. Kalau kami nak jalan kaki dekat ke Station Leederville, kena tukar train di Perth Station. Banyak keje lah pulak..

Tapi aku suggest korang better cari hostel yang ada laluan Cat Bus je sebab bas tu FREE. So, tak payah membazir duit macam aku yang terlebih kaya ni, naik TransPerth.

Tiket Train dijual mengikut Zon dan ada jenis-jenisnya. Jadi anda perlu lah tau berada di zon mana dan mahu ke zon mana dan berada di kategori mana. Aku langsung tak study pun pasal train ni sebelum datang, so main redah je laa. Kami berada di Leederville di Zon 1 dan mahu ke Fremantle di Zon 2. So tiket pada pukul 7 pagi hingga 9 malam adalah berharga AUD4 per person. Luar daripada waktu tadi dapat Concession ticket, iaitu harga lagi murah dalam AUD1.60 per person.



- Fremantle Train Station -
Dari City West ke Fremantle Station ambil masa lebih kurang 40 minit. Kuar dari station..blur. Nampak Cat Bus..tapi tak tahu perlu naik ke tak. Kami baca map kat station, rupanya kena jalan terus ke sebelah kanan. Tengah jalan nampak E-Shed di sebelah kanan. Usha-usha kami nampak B-Shed terletak berhadapan dengan E-Shed Market tadi. Situ lah tempat kami untuk naik ferry ke Pulau Tikus esok! Tak Sabar wooh!!

- Eshed Market -
Kami terus tawaf. Hajat dihati satu je.. cari Kailis Fish & Chips @ Cicerello yang fofular ituh! Last sekali perut ramping ni diisi adalah dengan Green Curry Rice dalam AirAsia malam tadi yang rasanya ntah hapa-hapa..

Kami redah jalan raya yang separa sibuk di Fremantle melalui University of Notre Dame yang bangunannya kelihatan cantik dan unik seperti muzium lama. Lawaa.. Untungla sesaper yang study di sini, boleh makan fish & chips tiap hari. Jalan kaki 5-6 tapak dah sampai. Tapi harus lah bodek JPA suruh masukkan duit poket lebih. 

- Notre Dame University -
- Old School ha! -
- Warga Asing kesesatan -
Tak lama lebih kurang 8-10 minit jalan kaki dari Fremantle Station, kami nampak signboard Cicerello’s Fish & Chips. Yahooo!!

- Cicerello's -
Terus jalan straight, masuk Cicerello dan order tanpa berfikir dan akhirnya…. Tinggg! "AUD35 please". Perghhh.. RM115 untuk 3 orang makan! Lepas aku cakap camtu aku lak kena marah! "Jangan Converttt wehh!!!" Argghh..tapi nak wat camner, otak aku dah terset automatik.. Bila terdengar je perkataan AUD didepannya..terus darab 3! Haiyohhh!


- Snap sikit je..melantak yang lebih -
Tapi…. Makan tetap makan. Ambik konsep Kupha… "Kita takkan datang dah pasni, melainkan ada sponsor. So…layannnn. Berlagaklah macam orang kaya sepuasnya!" Keji statement tu, tapi sangat betul. Tapi otak aku ni still sibuk bekerja duk darab 3.3, sambil mata duk tenung-tenung sos cili dalam bekas kecik berharga AUD1.90 sebekas…Huh!

Sambil makan dan layan burung kaler putih bersih duk terbang atas air (wa tak tahu nama), terpandang signboard Kailis Fish & Chips depan mata di seberang sungai. Sepelaung je jaraknya. Owh, berjiran dengan Cicerello rupanya. 


- They will S.O.Y! -
Dari jauh terpampang signboard 'The best Fish & Chips In town'. Kat cicerello pun ada. Masing-masing tak nak kalah, dua-dua ngaku yang diorang la yang paling best.

Takpe, tunggu korang. Jangan gadoh-gadoh. Biar aku je jugde nanti. Bila Nuha's family datang, kitorang pergi sana pulak! Nanti kita tengok siapa yang kena!






Settle makan, kami tawaf keliling. Tengok itinerary, ada satu port makan lagi yang menarik di kawasan terdekat. Cari punya cari, redah punya redah sambil kaki dah terasa kesengalannya, kami jumpa cafe..

Chocolateria San Churro!

Dan hasilnya…

- Ini sangat superbb..tak tipuuu! -
Walla! Kami beli Churros for One je. Dalam nya ada 3 batang Churros berharga AUD7.95. Rasa churros ni macam rasa 'kueh belimbing' kuih tradisional kat Ganu Cuma garing sikit dan dicelup dengan cokolat. Memang super duper yummy! Masa makan terus feeling-feeling pasang angan-angan Mat Jenin.. "Kalau aku bukak branch kat Malaysia ni kompem laku nih!"

Cafe ni yang aku tau ada 4..setakat yang aku jumpa masa study dengan pakcik google la. Satu kat Fremantle ni, di Perth City, di Mandurah dan juga di Leederville, berdekatan Beatty Lodge yang kami stay ni.

Kami kemudian sambung jalan keliling. Best kat kawasan Fremantle ni. Banyak kedai-kedai, café dan juga butik-butik pakaian. Tapi kalau mahu lagi best harus duitnya pun dibawa dengan jumlah yang bestlah. Tengah jalan jumpa satu gift shop, ownernya Indonesian. Murah gak. Kami beli sikit je sebab mahu cari kedai City Gift yang disuggestkan oleh Kaki berangan di Perth nanti.


Habis jenjalan, kami ke Fremantle Station ambil train untuk balik ke Perth Station. Dalam keadaan blur kami beli ticket untuk ke Zon 1 sebab kami tengok Perth Station berada di Zon 1. Bila sampai, dan tunjukkan tiket, sekali kitorang kena tahan dengan guard yang mukanya macam Shawn Kingston tuh. Dia cakap kami silap beli..bla..bla..bla…pot pet pot pet.. I'm sorry mate.. 

Tapi bila tengok muka ketiga-tiganya yang macam ayam berak kapur, dia lepaskan je. Dengan slang Aussie nya yang takat 'Oh My English' aku paham, dia cakap lain kali beli tiket yang betul ye adik manesss! Fuhhh..selamat AUD kami….

Di Perth Station sekali lagi kami redah. Cari Barrack Street mengikut map kami dan akhirnya jumpa kedai souvenir yang John cakap tu. Ok laa.. Aku beli laa t-shirt untuk aku selai 2 yang bila tengok harganya….. Owh..Jangan convert! Ini adalah t-shirt berlambangkan negara yang aku dilawati yang paling mahal aku pernah beli…

Settle beli sikit sebanyak souvenir, masing-masing kalut. "Eh, tak solat lagi!" Danggg! Ntah mana nak solat tengah-tengah alam bandaraya gini. Si SK pun kuarkan iPhone yang dah di Jailbreak dan dapat GPS free tuh (Nasib baik).  "Eh, ada masjid dalam 200 meter!" Owh…jom kite!

200 meter? Aku rasa nak sekeh si SK ni. 2 km adalah! Kaki aku dah rasa macam dah tercabut, barulah kami sampai di Masjid Perth. Kalut ambik wuduk dan solat. Terus sekali solat Magrib disebabkan waktu Magrib masuk beberapa minit lepas kitorg settle.

- Masjid Perth -
Siap semuanya, kuar gate masjid, tengah kami sibuk duk pusing-pusing, tayang map ke langit tetiba ada satu suara menegur dalam bahasa Melayu. Rupanya macam aku pernah tengok je. Lepas bersembang dan diberinya name card beliau barulah comfirm.

‘Jutawan Tours’ – Dato Burhanuddin.

Sah…ni laa yang opismate aku cakap tu suruh pergi ngan dia tuh. Dia siap offer untuk hantar tapi malangnya mulut si SK sangat berhemah. Dia menolak dengan penuh sopan. Haishh..aku rasa nak picit-picit je mulut mamat tuh!

Kemudian, kami sambil sambung berjalan kaki, sambil mulut tak henti mengomel…dalam 15 menet sampailah di tempat penginapan yang aku masih lagi terpikir…naper lahhhh aku booking sinih!! Bila tengok balik map….overall kami jalan kaki :

Perth Station --> Perth Mosque = 2.2km &
Perth Mosque --> Beatty Lodge = 2.4km 

Haiyohhh!

Check-check jeans…takder lah longgar pun. Disebabkan si SK, malam tu rasa terrsangat letih. Bilik oklah, luas. Nak main squash pun boleh. Toilet ada kat luar. Kami duk bilik bertiga. Satu katil double decker dan satu single bed. Masing-masing berebut tanak tido atas.

So terpaksalah si SK wat macho dan mengalah. Tapi dia tak tido atas pun, dia angkut semua cadar yang ada, lapik tido atas lantai, buat macam rumah sewa dia. Bersepah punya orang!


Kesimpulannya malam tu kami tido pukul 7.30 malam sambil pandang syiling dan terfikir dalam perasaan tak percaya.. Perth kah ini?? 

SK = Shashi Kapoor
KP = Kupha

*Nama adalah gelaran semata-mata. Tiada kaitan antara hidup atau mati