Monday, January 30, 2012

:: Xpdc Bukit Puchong ::

Semalam adalah hari yang ke-8 join xpdc hiking kat Bukit Puchong ni sejak 3 minggu lepas. Kami start naik jam 8.15 pagi dan sampai bawah jam 9.45. Rasanya kali ni macam fit je, takder la sesemput masa hari Jumaat lepas. Masa Jumaat hari tu coach kitorang siap kena hulur batang kayu untuk tolong tarik naik sebab rasa pancit giler! Masa tu kalau diorang nak gerak dulu tinggalkan kat tepi hutan tu, akak rela! By the way, kami yang join xtvt hiking ni ada coach sebenarnya. Beliau muda belia remaja lagi, sajer tolong jadi peneman makcik-makcik yang cepat pancit nih :-)

Pagi weekend macam ni ramai orang yang naik, Chinese especially. Kalau sorang-sorang saya berani pergi rasanya, sebab jumpa ramai orang yang berselisih. Tapi tu la, bila fikir keselamatan diri rasa kecut pulak. Tapi seriously pergi weekend memang best! Takder rasa terkejar-kejar waktu sangat.

Tapi tujuan diwar-warkan cerita hiking ini bukan untuk riak ataupun highlight kan total no 8 tuh. Tapi nak bagitau, even dah masuk 8 kali.. naper lemak-lemak mahal ni belum lagi nyah daripada saya punya kg! Stress hokeh! Punyalah sekali panjat berpeluh memercik sampai ke buku lali, tapi kg nya still maintain. Agaknya disebabkan add-on makan segala jenis makanan masa balik kampung last week kot. Camner aa? Rasa macam dah kurangkan makan. Ke penimbang yang silap? Huh!

Balik hiking, kami pergi jjcm ke Pasar Tani Shah Alam. Balik pasar, lunch nasik then pergi derma darah kat Puchong Indah. Demmm! 1st time saya tak lepas untuk menderma. Reason :: Iron dalam darah tak cukup. Apekebende Iron tuh?? Baru google tadi, iron tu rupanya yang tolong bawak aliran darah dalam badan. Kalau tak cukup camner nak derma. Nanti kita akan pitam, anemia, rasa loya semua tuh. Patut laa rasa semacam je sekarang. Rasa pening-pening, sebu perut. Nak tambah iron :: makan pisang, epal, daging, ayam, ikan yang berminyak seperti sardin..WHAT? DAGING? AYAM? PISANG????

Nyah jauh-jauh weighing scale!!!



By the way, kat atas ni adalah saya punya kasut hiking yang dah lama tapi baru 1st time digunapakai. Feeling-feeling sebelum ni nak carik kasut mahal biar best sket hiking tapi ongkosnya nan ado. Kasut ni adalah kasut menoreh getah dan biasanya memang digunakan oleh para pendaki untuk hiking. Tak perlu kasut mahal-mahal, masuk dalam air basah gak. Tapi yang ni memang superb! Rugi tak pakai lama dulu. Rege hanya RM7 boleh dibeli dikedai-kedai hardware yang berhampiran. Harap maklum.

Sunday, January 29, 2012

:: Korea - Day 4th

-- Sambungan dari sini --

Kami bangun awal macam biasa. Semalam tido agak nyenyak. Aku tumpang tido bilik adik beradik Ira & kak, sebab malas nak panjat tido katil tingkat belah atas. Lama dowh tak tido katil double tingkat atas. Rasa macam tak biasa plak. Kat bilik adik beradik, kami tido berbentangkan toto je. Bilik diorang takder katil. Best tido!

Lepas bangun siap-siap, konon malam tadi dah plan, jumpa kat bawah ngan semua orang pukul 7.30 pagi. Tapi hareemmm...takder nampak saper-saper pun lagi. Diorang blum bangun! Aku terus kejutkan semua bilik dan tetiba...lapo! Aper lagi, buat bfast; Masak megi, sup vono, keluarkan roti, serunding. Time ni kena habiskan semua stock yang memberatkan beg. Bila semua orang dah siap, kami terus gerak. Tapi bila tengok je kat luar....hujan! Habiss! Camner plan hari ni? Baru je excited nak panjat Sorak-san..hrmmmm...

Then, kami ambik keputusan..dah alang-alang sampai..proceed je la. Gerak je dulu. Masing-masing dengan baju hujan, baju tebal, redah hujan selamber je. My camera aku dah bungkus, balut siap-siap letak dalam beg sambil peluk beg galas kat depan, takut terkena air. Kamera mahal wehh..mati kena bayar ganti rugi kang. 1k pun belum tentu ada, ni nak bayor 4k! Memang takk la.

Then terus kami gerak pergi ke bus stop seperti yang dah ditunjuk arah oleh Mr Yoo semalam. Sebelum tu sempat stop kejap di kedai 'Pakcik Sedara' untuk beli rain coat untuk yang belum ada memandangkan hujan seakan tak nak stop. Rain coat...ada laa dalam RM2 selai.. Alaa yang nipis pakai buang tu je.

- Seorak san - It's Raining! -

Then lepas semua dah ready, kami jalan kaki sampai ke bus stop..lepas tahan bas, tanya...baru laa tau dah silap arah. Rupanya kena tunggu di arah bertentangan. Tengah hujan masih tak berhenti, kami lintas lagi jalan. Macam orang tak betul je kalau tengok kitorg masa tu. Dah la sedondon semua pakai tudung, jalan kaki beramai-ramai, tengah-tengah ujan pulak tuh.

Lepas dah naik bas, dalam setengah jam gitu, kami sampai di kaki gunung Sorak. Ramai gak orang datang walaupun hujan renyai-renyai. Masing-masing semuanya pakai rain coat. Berwarna warni. Cun plak tengok. Then kami beli tiket cable car berharga 10000W sorang. Jalan kaki dalam hujan menuju ke station cable car, then lepas dah sampai turn..kami naik. Cantik bila tengok permandangan keliling on the way naik ke Sorak walaupun dalam berkabus.

Bila dah sampai ke station cable..kami dapati ramai yang menunggu je kat sana. Masing-masing tak dapat naik ke atas. Ruginyaaa rasa! Kami mulanya try jugak laa redah...tapi suku je. Just ambik gambar kat bahagian Sorak yang still ada tangga. Tak dapat nak pergi lagi jauh, takut jatuh & jalan licin. Kecewa tu memang kecewa. Jauh kami datang, tapi nak buat camner kan...Takder rezeki namanya....

Selepas dalam 2 jam kami lepak kat cable station, kami turun. Still, bila sampai bawah hujan masih blum stop. Kami balik terus, then naik bas. Plannya nak merayau kat bandar sokcho. Dalam bas masa tu penuh ngan ajumma ngan ajusshi yang juga baru balik dari Sorak. Diorang senyum-senyum tengok kami beramai-ramai yang bertudung ni. Ntah diorang pikir kami ni agak-agak sesat dari mane ntah. Diorang cuba nak bercakap. Tanya sepatah dua. Memang diorang ni ramah dan baik hati laaa.. Bila ada diantara kami yang nak bangun offer seat, bersungguh-sungguh ajusshi tu tahankan kami tak nak bagi bangun. Diorang suruh kami duduk je.

Kami stop kat bandar Sokcho yang bersebelahan laut. Bila nampak laut je terus kami stop turun. Memang konsep hari tu redah je..sebab plan Sorak kami dah spoil! Pastu lepas turun, redah jalan dalam hujan, feeling-feeling nak cari landmark 'Autumn In My Heart'. Jumpa hokeh signboard tu, tapi yang di tepi jalan besar je. Nak jalan terus ke arah jetty dalam keadaan hujan lebat...seriously tak dapat. Hujan beserta dengan angin kuat sekali. Terhuyung hayang kitorang jalan kaki sambil peluk tubuh. Kat Malaysia pun tak pernah redah dalam hujan camtuh. Tetiba je kat Korea dibuat kerja giler!

Then, kami sambung jalan macam orang tak betul...lamaa sebab ingatkan macam dah nak sampai kat guesthouse rupanya jauh lagi. Dalam setengah jam barulaa lepas tu rasa nak tahan bas. Hehe..kalau diingat balik memang betul-betul kerja giler. Kami kemudian tak lama, terus stop bila dah nampak deret kedai-kedai kat bandar sokcho. Sebab Za nak beli seluar. Seluar yang dia pakai tu dah terkena anjing dekat Sorak tadi. Nasib baik ader jumpa kedainya.

Happening hokeh kawasan bandar ni walau bandarnya kecik je. Butik Skinfood, Faceshop...banyak lagi kedai kosmetik ada di situ. Kami siap shopping bagai..beli perfume, masker, lotion...haha..padahal baru lepas redah hujan..
-The House Hostel-
Dah habis melabur duit, pakai balik rain coat..sambung jalan kaki untuk balik ke guesthouse kami. Then, bersiap-siap segala..mandi..keringkan kasut, stokin, lunch (menu habiskan stock) kemudian kami terus ke bas station yang letaknya tak jauh dari tempat kami. Tiket bas untuk balik ke Seoul kami dah siap beli awal-awal semalam. Bas pukul 5 petang ke Seoul berharga 15000W seorang.


Kami gerak ke stesen bas Sokcho jam 3.30 petang sebelum naik bas untuk ke Seoul. Sepanjang perjalanan yang memakan masa lebih kurang 4 jam, kesemua kami tak sedarkan diri...dengan erti kata lain...krohhhhhh! Tau-tau, rasa sejukk je kat luar, dan nampak gelap je susasana. Sampai je di Seoul...fuhhh...memang betul-betul sejuk! Angin kuat hampir nak terbang. Kami keluar daripada bus station then tanya beberapa orang lalu lalang...terus kami sampai ke subway station. Dari situ kami cari line untuk ke Seoul Station. Di seoul Station kami sempat singgah habiskan won di Lotte Mart. Lotte Mart ni aceli shopping complex di sebelah Seoul Station yang takder laa berapa besar sangat. Ala-ala pasaraya The Store kalau kat Malaysia nih. Kami sempat beli buah peach yang besar gabak, nasi korea dan jangan tak tahu, ada yang sempat beli bb cream lagi... :-)


Abis shopping, lebih kurang pukul 10 malam kami terus gerak ke Incheon Airport. Memandangkan time flight kami adalah tak berapa cantik iaitu pada pukul 8.25 pagi esok dan kami takut tak sempat nak kejar masa, kami terpaksa tido di airport. Merasa kami pengalaman tido di aiport yang nasib baik besar, best dan cantik ala-ala KLIA nih. Aku siap merasmikan toilet airport dengan membeli 2 botol air mineral ni mini mart yang sejukkkk giler! Menggigil nak pakai okeh tapi memandangkan aku tak reti menggunakan wet tissue, aku gagahkan diri gak. By the way, toilet airport sini sangatttt bersih. Duduk lama pun no hal! Yang paling best, toiletnya siap ada plastik lapik tempat duduk yang boleh ditukar secara automatik bila ditekan button. Memang comfirm bersih laa! Yakin bersih!


Kami sampai di Malaysia pada jam 2.45 petang waktu malaysia.  Muka sorang-sorang berseri-seri walaupun dalam hati menyumpah dengan beban belakang berkilo-kilo tuh. InsyaAllah, kalau diizinkan Tuhan, aku ingin datang lagi ke Korea. Bukan hanya disebabkan k-pop, tapi bagi aku Korea mempunyai keistimewaannya sendiri. K-pop hanyalah additional things. Walaupun masa kami sangat singkat berada di bumi Korea, yang pasti, kena datang baru tau rasanya!

:: Korea - Day 3rd

-- Sambungan dari sini --

Hari ni kami bangun awal sebab ada agenda penting yang perlu dicapai. It is Winter Sonata's Day! Hari ni kami bakal menjejak kaki ke lokasi drama yang antara punca bermulanya kekecohan k-pop merebak ke serata dunia. Nami Island, we are coming!!

Anyway, walaupun tempat ni dah basi sebab dah terlalu ramai manusia serata dunia sampai, tapi memandangkan kami yang jakun belum pernah sampai, ia tetap tak basi bagi kami. Kami nak jugak tengok sejauh mana cantiknya pokok-pokok pine kat Pulau Nami ni, walaupun bila tengok sekali lalu rupa pokok pine dengan pokok rhu yang bersepah kat Malaysia tu takder pun beza sangatnya. Eh, pine tu rhu eh? (Garu-garu kepala)

-On the way to Nami -

Pagi ni selepas semua dah siap, kami angkut beg yang dah semput dengan hasil rampasan semalam dan terus menuju ke Station Myeodong untuk ke Cheonggyanni Station (3800W). Then kami amik train terus ke Gapyeong Station (12000W). Kemudian kami amik bas menuju ke Ferry Jetty dengan beg berat nak mampus besar gabak atas belakang ni. Bayangkan dengan membawa berbelas kilo setiap seorang, kami jalan kaki berpuluh kilometer. Aduhh..Tapi disebabkan semangat punya, tak kisah langsung pasal beg tu.

Kemudian, bila turun dari bas, kena jalan kaki dalam 200 meter kemudian kami terus simpan beg di locker kat building kaunter ticket ferry ke Nami. Settle semuanya, kami terus carik Zip Wire. Sebenarnya, inilah target kami datang ke sini. Nak merasa naik Zip Wire nih. Harganya boleh tahan AGAK mahal laa. Dalam 39000W iaitu bersamaan dengan RM 117. Tapi apa salahnya merasa sekali seumur hidup.

Bila baca kat internet experience orang lain mencuba ZipWire ni, rasa berkobar-kobar plak nak cuba. Lepas bayar tiket, kami kena menunggu turn sebab ada beberapa orang lagi sebelum kami yang sama tengah menunggu.

- Zip Wire.. Daebakkk! -
Bila dah sampai turn kami, kena naik lif untuk ke atas, then..baru terasa cuaknya sengsorang. Bila pandang bawah...fuhh..seram sejuk gak. Ader salah seorang antara kami dah pucat lesi dah. Dia dari awal-awal masa kat Malaysia lagi dah cakap tanak naik, tapi disebabkan kami semua naik, dia terpaksa mengikut majoriti. Kami naik berpasangan. Maksudnya setiap trip kena berdua sebab ada 2 kabel. Kalau nak senang, biar sama berat sebab bleh sampai sama-sama kat Nami. kalau tak, nanti ada yang terkedepan, ada yang terkebelakang.

Verdict Zip Wire? Fuhh..memang hebat. Walaupun hanya selama 2 minit je terbang macam Sugar Glider, tapi perasaannya sangat best! Mula-mula rasa gak seram sejuk, tapi lepas tu rasa riak pulak bila tengok ferry lalu bawah kaki kitorg. Betapa rasa mulianya kami sekejap. Haha.. Sambil terbang sambil feeling-feeling lambai orang dalam ferry ala-ala Miss Universe. Bila sampai je kat Pulau Nami, fuhh...jelas terbayang muka puas hati semua orang. Senyum je manjang. Zip Wire memang daebakkk lar!

- Sugar Glider tengah terbang -
Sampai je kat Nami, rasa panas matahari dah terasa. Maklumlah, dah tengahari. Ramai gak orang masa tu. Tapi best. Kadang ada angin sepoi bahasa. Kami jalan-jalan tinjau-tinjau kawasan dulu sebelum sewa basikal untuk tawaf pulau. Kami berlapan, so sewa 4 buah basikal. Syokk...kayuh basikal keliling pulau. Nampak port cantik, stop ambik gambar. Tapi seriyes, pulau ni cantikkk sangat. Best nya kalau kami datang musim salji, baru boleh rasa feeling-feeling Kang Jung Sang ada depan mata.

- Winter Sonata First Kiss beserta dengan samplenya sekali :-) -
- Nami Island. Weols dah sampai! -
Bila dah habis pusing Nami, kami kembali ke jetty dengan menaiki ferry. Terpaksa bersemuka lagi dengan beg berbelas kg tu. Kadang bila difikirkan akan beg tu..mengeluh jugak laa seposen dua. Haha

Settle semua dengan beg, kami naik balik bas tadi menuju ke Gapyeong Station. Sementara menunggu train untuk ke station Chuncheon, kami sempat berkenal-kenalan dengan 2 orang budak Korea. Sweet sangat diorang. Yang sorang boleh speaking, yang sorang lagi duk malu-malu kucing. Boleh la kitorg sembang bahasa ayam itik asalkan faham..siap tanya pasal k-pop lagi kat diorang. Kemudian kami siap lepak duduk atas lantai train bersama-sama lagi! Mulanya diorang macam segan-segan. sekali kami kuarkan Maggi, biskut sume bagi kat diorang..haa amik! Terus berubah. Terus excited. Orang lain dalam train pandang je tengok kebisingan kami. Tak sedar diri buat macam duk kat Malaysia..padahal...heh!

- Sorang pandai cakap, sorang lagi control hensem. Bakal bintang k-pop nih -

Kami sampai di Chuncheon station 1 station selepas 2 orang Hakseng-iyeyo tu turun. Memang diorang very friendly laa..Then selepas bertanya jalan dengan beberapa orang yang baik hati, kami sampai ke Terminal Bas Express Chuncheon. Beli tiket bas dan tunggu sehingga bas sampai. Destinasi kami kali ni adalah ke Sokcho.

Perjalanan ke Sokcho mengambil masa dalam 4 jam. Kami sampai ke bandar Sokcho hampir malam masa tu. Terus carik lokasi guesthouse kami. The House Hostel. Waktu kami sampai sini tengah hujan. Walaupun takder laa lebat tapi memandangkan jarak dari stesen bas dengan guesthouse adalaa dalam 5 menet jalan kaki, kami agak kebasahan jugak laa. Jumpa Mr Yoo yang baik hati, kami diberi penerangan berkenaan Sokcho dengan panjang lebar. Bagus owner ni, memang ramah tamah. Tanya lah apa saja, comfirm dijawabnya.

Selesai semua, kami bersihkan diri, mandi, solat, then keluar untuk mencari apa-apa yang boleh dimakan. Jumpa banyak kedai pakcik sedara di kawasan ni. Kami beli nasi instant dan telur. So dinner kami untuk malam ni ada lah nasi berlaukkan telur dan serunding...Wahh, itu pun dah menyelerakan!! Aku sukalaa nasi korea sebab dia rasa macam nasi pulut kat negara kita. Makan takder lauk pun best!

- Our Dinner -
Lepas kekenyangan, kami mandi, siapkan diri, siapkan baju nak melawa esok, layan internet, update FB aper yang patut then....zzzzzzz!

:: Korea - Day 2nd

-- Sambungan dari sini --

Bangun hari ini dimulakan dengan senyuman.. Aku antara orang terawal bangun..Sila percaya!  Sejukk! Nasib ada heater + nasiblah toilet nya cantik. By the way, aku sangat suker toilet kat Namsan Guesthouse ni. Bersih, tak scary macam Promenade kat Sabah masa pegi rafting hari tu. Yang aku tau, disebabkan kesukaannya aku terhadap toilet kat sini, perut aku sangat terdidik dan dengar kata sepanjang aku ada sinih. Hrmm..tu tandanya bakal datang ziarah lagi. Insyaallah, kalau ada rezeki :-)

-View of Namsan Guesthouse-
Kami memulakan dengan aktiviti breakfast Megi & roti Gardenia. Kurang sikit beban beg lepas ni. Sambil-sambil duk menunggu geng dari Namsan 3 building Kelabu sebelah ni siap, kami berposing-posing cas-cas artis k-pop. Masa tu baru pukul 7 lebih. Untuk makluman, waktu kat Korea ni beza sejam dari Malaysia. Tapi kalau kat Malaysia masa gini dah berbondong-bondong rakyat Malaysia buzy ke hulu ke hilir atas jalan raya, tapi kat sini nan ado. Mereka-mereka semua sibuk tido nyenyak lagi.

Anyway, sejuk je cuaca pagi ni. Suker! Ni kalau still dalam selimut ni best nih. Bila dah semua turun, kami terus gerak mencari satu destinasi yang kami dah lama nak jejak. Coffee Prince location! Kami ambil Subway Line 2 menuju ke Hongik University dan keluar di Exit 4.


Tapi kann..tapi..tak tahulah kami ke yang salah tak buat research sungguh-sungguh atau ini adalah realiti, bila kami sampai je kat Cafe Coffee Prince, yang kami boleh tengok hanyalah dibawah ini :

-Coffee Prince Cafe-

Cafe ni dah tutup? Sedih! Ader lah salah seorang dari kami yang cakap, dia ada pernah terbaca rasa-rasanya Coffee Prince ni ada 2 lokasi. Tapi info tu dah terlambat, mane lah kami nak carik dalam keadaan masa yang amat mencemburui nih. It's okay. Kami teruskan perjalanan. Tapi seriously, penat dowh jalan kaki naik bukit nak sampai sini! Memang hebat la orang Korea ni suka jalan kaki, mostly jalan berbukit bukau je manjang.

Kami kemudian sambung perjalanan pergi ke Ewha Village. Tapi kami sesat! hikss..takder laa sesat mana pun, tapi kami tak jumpa jer. Sesat juge lah tu namanya kan. Ada gak tanya beberapa orang yang lalu lalang, tapi diorang tak tahu. Pelik gak kadang, diorang ni macam seolah-olah tak tahu je. Atau kami yang cakap diorang tak paham? Ntah lah.

Notakaki : Ader Roti Boy okeh kat sini!
Kami teruskan menuju ke subway balik, ambil Seoul Subway Line 4, menuju ke Hoehyeon Station dan Exit 5. Destinasi kami : Namdaemun Market! Wah.. suka lah tempat ni. Tersangat best untuk menghabiskan duit. Kami tak lama pun kat sini. Sumpah kalau datang lagi kena spent time sini sehari suntuk paling kurang. Banyak barang dijual kat sini. Baju, tudung, keronsang, aksesori. Ni kira spot baekk laa untuk para pelancong terutama yang berbajet tak berapa nak besar macam kami ni untuk bershopping. Kami sempat gak laa, beli kat sini FM, keychain, purse, tshirt. Borong siap-siap, ntah-ntah tak jumpa lagi yang murah-murah macam kat sini.

Tapi dalam murah tak murah pun, FM ajer harganya dah lebih kurang RM7-8 hengget. Murahlaa sangat. Sini pun boleh bargain. Kami ada gak beli baju kat sini. Even tak pandai cakap pun, bargain mesti. Biar laa ayam ngan itik pun. Kaki dan tangan pun sume naik time menawar. Hasilnya...memuaskan! Especially Cik Umie. Kalau orang lain dapat RM15 hengget, dia sah-sah akan dapat RM13. Kelebihan bargain dia memang dasat!

-Namdaemun Market-

Then, habis settle kat Namdaemun, kami gerak ke Myeongdong. Sini memang dah target nak datang sejak dari Malaysia lagi nih. Tapi yang frustnya, sejak dari sampai semalam tak nampak apa yang aku carik. So, disebabkan tak sure tempatnya, kitorang balik bilik dulu, makan, solat kemudian baru kuar balik. Masa rehat tu laa sempat surf Internet kat Namsan 3 cari tempat yang nak pergi tuh. Wah wah, nasib jumpa siap ngan map skali.

-Coffee Cafe Bene - Sedap!-

Lepas siap solat, perut dah berisi, kami gerak. Rupanya Myeongdong yang aku carik tu, sepelaung je dari Gueshouse kami tinggal. Tapi diseberang jalan. Manalaa nak nampak. Seberang jalannya bukannya macam jalan kat Malaysia. Kami kena lalu terowong subway baru boleh ke seberang jalan. Pendek kata, memang banyak kena pakai kaki lah kat sini. Masuk hari ke 2 kepala lutut dah rasa lain macam je terutama masa turun tangga subway. Sakit!

Dari jauh aku dah senyum excited. Haha..akhinya...

- Natural Republic -

Masuk je kedai, kami terus menyebokkan diri macam orang tak betul. Itu baru jumpa barang yang dipromotekan je. Bukan jumpa orang nya. Agaknya kalau jumpa orangnya...pengsan! Kami ngan excitednya beli macam-macam barang yang tak diketahui akan pakai ke tidak. Siap dapat poster bagai. Tapi seriyes, produknya bau best! Takderlah ada pewangi banyak sangat diletaknya. Heh, kalau dah minat...kentut pun wangi kan..

Tapi agak murah la harga bila beli kat sini. Cthnya lotion hijau kat atas tu, kat Korea dalam RM9.90, tapi tengok kat Malaysia bila balik. Perghhh! RM32 okeh! Tak mampu den!

Abis shopping, kami balik bilik, simpan barang dan terus jalan kaki menuju ke Namsan Tower. Ianya terletak kat belakang guesthouse kami. Kena jalan kaki dalam 8 minit. Tapi, sedikit berbukit macam biasa. Sempat gak la pancit semenet dua. Kat atas tu barulah ada kereta kabel untuk naik ke atas dan tiketnya berharga 15000W. 

-Namsan Tower-

Kat sini sangat cantik. Kalau digooglekan pasal Namsan Tower ni memang banyak laa info pasal key lock yang glemer kat sini. Tanda konon kekasih mengikat janji setia. Motip laa kan, siap ada yang tanda kunci cintanya pakai lock basikal yang bapak gajah tu. Haha..yang tu kelakar. Tapi bila tengok mangga & kunci banyak kat sini, very nice. Orang Korea ni best. Diorang suka perkara-perkara yang simbolik ni. Especially orang-orang muda yang kapel-kapel bercinta ni. Diorang memang excited dengan sambutan-sambutan cinta macam celebrate valentine, white day laa..black day laa. Nasib tak semua kaler dalam pensil warna luna disambutnya :-)


My songsaengnim pernah laa cerita dalam kelas. Pada hari valentine ni biasanya perempuan yang akan bagi pada lelaki coklat. Lelaki tak perlu. Lelaki akan kena bagi hadiah / atau balas balik hadiah kepada girl tu bila hari White Day dengan bagi hadiah Candy. So sesiapa yang tak dapat pape tu nampak sangat belum ada yang steady a.k.a boyprend. Lagi satu, sambut Black Day. Pada hari tu saper-saper yang single akan keluar sesama mereka untuk makan sejenis makanan Korea iaitu Jajangmyeon (noodles with black bean sauce). Ni tujuannya untuk meraikan kesinglelah mereka. Haha..sadiss kan!


Notakaki : Sweetkan pict nih!
Masa kami kat sini kebetulan ada show, diorang pakai Hanbuk dan ada muzik, gendang ngan siap lakonan skali. Tengok tu tengok laa..walaupun tak paham sepatah haremmmm aper diorang cakap.


Lebih kurang dalam pukul 4 petang, kami gerak turun untuk pergi next destinasion. Kami betul-betul gunakan waktu yang ada ni untuk memenuhi Iterinery kami yang tak pikir panjang tu. So dari station Myeongdong Line 4, kami menuju ke Seoul Station Line 1 ke station Daebang Exit 5. Kemudian kami ambil Free Shuttle untuk pergi ke Hangang River. Plannya nak naik Cruise. Punyalah jauh jalan kaki, bila sampai diorang cakap, last cruise yang kami nak naik tu dah berlepas untuk hari tu. Kecewa kami-kami sekalian.

Kami asalnya plan nk naik Cruise satu hala terus ke Jamsil. Penat study map wat researh. Tapi  nak wat camne kan, dah takder rezeki. Kun Fayakun namanya. Dah penat sampai jauh-jauh, kami pun lepak-lepak dulu lah kat tepi Han River tu. Cantik sangat viewnya. Nampak bridge yang merentasi Han River tu. Ramai warga-warga korea ngan family diorang duk bersantai kat sini. Dari situ gak kami leh nampak 63 building yang gak dan glamer dalam citer 'My Girl'. Hajat di hati nak pergi la naik 63 building tu...tapi kepenatan melanda. Tak larat laa den! Cuci mata dari jauh je.

-Han River-


Penat lepak, kami gerak balik naik bas ke Myeongdong. Dah tak larat nak jalan kaki naik train. Sampai umah sekali lagi kami singgah ke Ittaewon untuk penuhkan perut. Aceli kami kami ni semua tak berapa nak berani makan makanan sini. Hajat di hati tu ada, tapi ilmu masih kurang. So kami stick to the plan, makan je ada yang kami dah bawak dan sanggup redah pergi ke Ittaewon malam hari makan kebab. Balik bilik, sempat adakan sesi photoshot ngan JYJ jap, pastu krohhhhhhhh dengan selamatnya!


Notakaki : Hasil rampasan hari ini

:: Korea - Day 1st

Alhamdulillah kami selamat menjejakkan ke negera K-pop ini pada 14 September 2011. Disertai oleh peserta tetap GBS dan di add-on oleh kwn ku yah serta kupha, kami dengan selamber meredah hutan belantara, lautan yang maha luas serta gunung ganang dan diiringi awan lara (Read: dengan AA) dengan membawa sebuah harapan dan impian besar mudah-mudahan bakal terserempak dengan JYJ (that’s ME!) ditepi-tepi jalan atau terselisih atau apa-apa jua situasi yang membuatkan aku bakal hilang akal kejap.. 

-Undilah K-Pop..yeahhh!-

Sampai pada pukul 6.30 pagi waktu korea, kami terkebil-kebil macam rusa masuk kampong + mata separa bukak selepas berejam menghasilkan air liur basi semalaman. Anyway, keterkebilan kami tu hanya beberapa saat je. Thanks to Malaysia sebab berjaya membina sebuah airport yang canggih yang menyebabkan kami rasa berada di Incheon seolah-olah kami berada di Malaysia [sama laa tu maknanya derr!]. Lepas dah abes blur, kami dapatlaa idea untuk membersihkan diri sebab sedar last kami gosok gigi adalah di rumah sendiri selepas magrib semalam. 

-Notakaki : Big Bang jaga gate Subways.. :-)-
Lepas dah settle semua, dengan jujurnya kami ikut iterinery yang kami reka sendiri [mintak maaf kalau sama, aceli dlm internet pun bersepah iterinery korea, tak kemana pun lainnya]. So first thing to do : carik henpon. Al maklumlah, negara asing, orang sekeliling asing, bahasa pun asing. Kami bukanlah terer berkecek bahasa k-pop, lainlaa kalau bahasa Terengganu..mau lawan?? Tadah leher laa jawabnya..Tujuan henpon : bukan untuk dibeli hokeh!! Giler ke apa! Bwk duit cukup makan ada hati nak beli henpon KAT KOREA! Insane!! Tu untuk emergency case..kot-kot laa ada antara kitorg yang tetiba jumpa artis k-pop tengah jalan (again) hilang akal terus ikut diorg, pastu lost..so pape leh laa roger-roger sesame sendiri mintak rescue..gheti! Lepas dah survey beberapa kaunter, wat kira-kira pakai jari bagai..kami ambik 4 henpon..1 hp per 2 pax..so means, ko berkepitlaa ngan pasangan memasing! Kalau hilang gak..pepandai laa g PEJABAT KEDUTAAN mintak tolong (bak kata cik umie). Rege hp 2000W-3000W per day. 


-Tengah study camne nak rent Phone-

Settle sume urusan, kami terus amik train untuk ke Seoul Station Line 1. Well, awal-awal dah salah train…just laluan train. Nasib baek tak masuk lg…kalo tak abislaa kena tukar iterinery. So selepas 30 menet merasa naik Arex : subway laju korea (lebih kurang mcm** berharga 4300W) dan dah penat berposing tak malu dalam train tu, kami pun sampailah kat Seoul Station. Fuhh..besar gak weh. Ala-ala KL sentral darab 4 kot saiznya. Then buat beberapa saat kami lost + koya jap, sebelum sedar diri dan pergi carik loker nak taruk beg blakang yang berkilo-kilo berat nak mampos aper ke mende bawak ntah!! Sebelum tu, kami ambil keputusan bijak untuk interview kat kauter information Centre dulu sebab kami blur tak nampak station yang kami nak pegi. 

Lepas dah settle siap tukar duit kecik skali untuk bayar loker kami pegi carik loker & dengan kompiden yang tak berbelah bahaginya bile dah jumpa, kami pun mula laa acara mengodek. Haramm..sume instruction bahasa korea! Baca kat internet b4 macam senang je. Hampeh. Nasib baik ada ajusshi yang tolong. Maybe dia kesian tengok kitorg muka tak berapa senonoh + bertudung + beg berbondong-bondong + mcm bodoh sombong tanak tanya orang. Even dia tak reti cakap omputih (Melayu jauh sekali), dia tunjuk contoh camner nak bukak pintu loker tu dengan jayanya! Owh, 1st impression aku di Korea : Warga tua di Korea is superb! Very-very helpful! wonderful! And ‘kumawoyo’ to that ajusshi sebab impression itu kekal sehingga kami selamat balik ke Malaysia. Settle part luggage. 

Lepas letih nak mampus turun naik tangga then kami selamat naik subway menuju ke Hyewa Subway Station Line 4 : destinasi kami yang pertama : Sungkyunkwan University! Hehe..ilmuan sangatlaa kan kitorang ni. Susah payah pergi Korea melawat Uni. Haha..tak kire aaa..alang-alang jauh-jauh susah payah datang kena ikat perut hari-hari..nak gak tengok ghupa how location drama ‘Sungkyunkwan Skandal ‘ ni. Tak dapat jumpa Micky Yoochon takperlaa..at least boleh gak merasa hirup udara di ruang yang sama, tak kira ah udara dah campur baur ngan nafas, bau orang lain.Kwang kwang..Aceli dalam iterinery hebat kami dah terang-terang cakap jalan 5 menet je untuk sampai ke univ tu. Eh, tapi kami ni kan caj-caje k-pop,mana nak dengar cakap. Tak diva laa kan jalan kaki. Hehe..tu alasan je. 

-Subway at Korea-

Kami sebenarnya bila kuar dari Station Hyewa tu blur. Mana arah nak pegi nya? Nampak kedai je kiri kanan depan belakang. Tak Nampak ada tanda-tanda univ pungg! Dangg! Tetiba Nampak kat seberang jalan. Bus hijau tulis ‘Sungkyungkwan University’. Gaduh ok berlari-lari anak lintas jalan. Buat macam kat Malaysia, lintas jalan tak ikut peraturan. Mesti warga korea ngutuk tengok kitrong dalam hati. Pedulik!! Bukan kenal pun. Lainlaa kalau mjjeje ada. I segan you! 

Sampai depan bas..ada masalah laa plak..tanya harga tambang. Cuba teka. Ayam lawan ngan Itik. Sape menang?? Of course laa ayam sebab ayam ada taji, itik ada sudu je..mana jalan.Tapi yang pasti dalam situasi kitorg nih dua-dua parti tak menang. Sebab dua-dua parti tak gheti cakap bahasa even ayam @ itik. Last-last kitorang pakai kaedah lama sebelum bahasa tercipta. Bahasa isyarat. Kitorg tunjuk duit. Ajusshi tunjuk 3 jari..300W. Ayyok..kitorg paling keji pun ada 1000w je sorang. Hrmm nak wat camne. Masukkan je laa 1000W tu. Ish, rugi..rugi..Kami pun naik dengan riaknya sebab settle. Pastu bila dalam bas ape lagi. Kitorg lagak macam duk kg sendiri laa..Abis laa kuar bahasa ganu + Klate…’geure?? Ne..geure’ Kecoh satu bas. Nasib baik xder orang. Haha…Mesti ajusshi tu insaf amik kitorg td. 

-Sungkyunkwan University-

Then kitorg sampai kt Sungkyunkwan gate. Wah wah, weols sampai uols!! Kami turun sebelum posing macam orang tak betul, jalan-jalan sket, jumpa ajumma yang sweet. Amik gambar. Nak cakap tak gheti. Yang pasti bleh jawab if diorg tanya ..odieyo?? ‘Malaysia’ ..then ajumma senyumm..’oo…yeppo..yeppo..’ Then kitorg..Kamsahamnidaaaaa’ Wah..expert okeh part terima kasih tu. Thanks to drama korea. Kami cepat tangkap term ‘yeppo’ ituh…lalalaaa.. Abis posing tengah-tengah panas, then nak balik. Then lalu laa satu bas. Naik je..eh ni ajusshi tadi lorr! Takder duit kecik lagi. Then dengan menggunakan bahasa badan + isyarat + korea drama sket-sket kami Berjaya deals ngan ajusshi td..cakap tadi dah bayar lebih so skrg tak perlu bayar..Haha…bayangkan laa camne kitorg nak explain. Nasib ajusshi tu ingat lagi kitorg. Mana tak ingat kalo dah kecoh satu bas wat macam duk kat Malaysia… 

Next, naik train lagi menuju ke CHANGDEOKGUNG PALACE naik subway ke Exit 3 Angguk Station Line 3. Pastu jalan menuju ke palace. Jauh ok. Dah laa panas. Jumpa stall jual air, tanpa membuang masa terus beli. Nasib ada air yang packing nya macam fruitree. Takdela nak was-was. Buatnya kalo main rembat je botol mane-mane..ntah-ntah soju kang..matilaa jalan huyung hayang pastu kena langgar kete dapat balasan cash kat dunia sebab minum arak. Nauzubillah. Tapi tengah beli air tu sempat lagi tanya ajumma sambil tunjuk kat botol air brand teo ada gambar muka Hyun Bin bertempek... ’Ajumma..Teo…Micky Yoochun..issoyo??’ Ajumma senyum… ’Obsoyyo’…’Ne..kamsahamnida’..Kami blah ngan muka kechewa.. Baru nak riak wat balik botol tunjuk kat k.mel & lela botol Teo….haha..niat tak menghalalkan cara namanya. 


-Changdeokgung Palace-

Penat jalan kaki kami sampai ke Changdeokgung Palace. Terik! Muka sengsorang jangan cakap laa…dah nampak tanda-tanda kehitaman. Sebelum masuk dalam, kitorg sempat lunch kat luar palace. Makan roti ngan biskut yang dibawak bekal. Lapor jangan cakap laa..Lepas ketua GBS bayar tiket masuk, kami pun jalan-jalan dengan gembiranya sambil buat acara wajib. Berposing! Nak harap daun autumn..nan ado. 

So kami posing ngan matahari je la. Besar hokeh kawasan istana ni. Kami tak abis tawaf pun sebab kami kena sedar diri yang jadual kami adalah pack dan singkat. Perlu complete kan misi sebelum balik Malaysia! Sebelum kuar, tanya ajusshi yang jaga gate, arah ke Bukcheon. Dia tak cakap pape tapi masuk & kuar balik dengan map kat tangan. Tunjuk kt kitorg. Just cakap…’Yogi..yogi..’ Bravo laa ajusshi. Bersungguh-sungguh dia nak explain kat kitorg walaupun tak reti. 



Dari Changdeokgung, kami jalan kaki carik Bukcheon Hanok Village. Tengah jalan jumpa tourist guard yang memang ada kat tepi-tepi jalan untuk tolong mana2 tourist yang sesat (macam kami). They all sume very nice! Sangat baik. Senyum sambil berbual ngan kitorg tak lekang. Diorang bagi direction untuk ke Hanok Village. Susah okeh nak sampai situ. Bukan susah aper, sebab bila tanya orang Bukcheon..sume orang tunjuk yang betul sebab kami memang dah berada kat Bukcheon, tapi bila tanya Bukcheon Hanok Villlage..mcm tak tau je diorg ni..Eh iterinery kita salah ke?? Matilah kawe & Hanani kena keji pasnih. 

-Notakaki : Unik kan!-
Kami terus redah. Ngan panas + dahaga. Jumpa lak satu café..ada iklan kat luar café tu: AMERICANO COFFEE : 3000W….Wah, tanpa buang masa, aku, cik mie,kupha terus masuk beli. Verdict? Pahit giler!! Lebam rasa muka lepas minum. Manalaa kitorg tau yang Americano tu sebenarnya adalah pahit? Ke memang ehh?? Then sambung jalan, tanya, smbung jalan..akhirnya sampai laa. Laaaa dekat je ngan Angguk Station td..Pok pale memasing! 

Tersorok sket rupanya Hanok Village ni. Jalannya macam naik bukit. Tapi rumah-rumah kat situ lawaa. Rumah traditional Korea. Macam yang kalau kita tengok drama korea yang pagar tinggi-tinggi tuh.Naik sampai atas, then posing laa apa lagi. Siap jumpe spot-spot untuk bergambar. Ramai gak jumpa tourist kat sana. Mat Saleh, Hong Kong, Taiwan dan..ehemm..ramai gak yang nak bergambar ngan kitrong…ehemm lagik! 


-Bukcheon Hanok Village-

Destinasi seterusnya. INSADONG. Kami ke Seoul Subway Line 5, Anguk Station. Dalam train yang sendat ngan warga-warga k-pop tu, disebabkan keanihan kitorg ada mende kat kepala, tlh menyebabkan sorang ajumma tu tegur : 

Ajumma : Oneul nara?? 
Kami: Malaysia..saram.. 
Ajumma : Ooo..Malaysia…Singapore yoppe?? 
Kami : Ne… dalam hati : nape eh..bile sebut Malaysia, sket-sket akan kuar nama Singapore. Best sangat ke Singapore tu?? Huh!.. 
Ajumma : Odie ga seyo?? 
Kami : Insadong iyeyo…oo..
Ajumma : Hakseng iyeyo?? 
Kami : Aniyo….working. Old already…

Haha..aku dah luper bekerja dalam bahasa korea aper..

Ajumma : Jinjja?? You look young! (Sila kembang kempiskan idung memasing).

Then, Ajumma tersebut terus sambung sembang. Thankfull ajumma tu pandai sket2 omputih. Dia excited bile dengar kitorg cakap korea even sepatah2. Dia banyak tanya. Abis sume orang dalam train tu pandang sambil sengih-sengih perati kitorg sembang, nampak macam nak join cakap, tapi apakan daya, bahasa menjadi penghalang. Kitorg sembang takde laa lama pun..tapi sedar-sedar Angguk station terlepas okeh!! 

Nasib baik kawan ajumma tu which is another ajumma tolong tunjukkan sebab dia pun nak g tempat yang sama. Another ajumma ni tak bercakap pun dengan kitorg sebab dia tak reti, tapi bila dia bwk kitorg..tunjuk jalan tukar train buat kitorg syahdu. Dia tunggu kalau ada sorang yang lambat. Dia siap pegang blakang bahu lagi suruh kitorg masuk dulu dalam train baru dia masuk. Punyalaa rasa dihormati dinegara orang. Syahdu kan..negara kita adoooo?? Nan ado.

-Insadong-

Bila dah sampai, kami jalan sket ke Insadong. Otw tu kami stop jap. Rehat sambil cuci-cuci mata tepi jalan. Then ada satu grup girls…tengah sibuk duk kutip-kutip sampah kat sekitar Insadong tu. Ramai gak. Muda-muda. Musykil. Takkan muda-muda dah kena keje kutip sampah kot. Muka macam pernah operate, takkanlaa miskin? Takde rupa pun. Tapi meleset sume anggapan. Rupa-rupanya diorang volunteer grup tengah kutip sampah untuk membersihkan kawasan. Wahh…kagum hokeh! Pastu tengok diorang sembang sesame sendiri sambil pandang ke arah kami-kami ni sume. Pastu datang dekat, tunjuk kamera. Ingatkan diorang nk srh ambik gambar..rupanya nak bergambar dengan kitorg. Wahhh!! Rasa macam artis plak! Tak sangka! Kembang kempis lobang idung memasing! 

Abis posing, kami masuk Insadong. Insadong ni macam kalau kat Malaysia ala-ala kawasan Central Market laa. Ada jual barang-barang, cenderamata. Insadong ni lebih dikenali sebagai kawasan kesenian, sebab bangunan sini dihias cantek cantek. Kreatif! Kami sempat shopping cari FM. Dapat satu kedai ibu & anak ni..kitorg borong abis-abisan. Siap bargain lagi. Puji-puji ajumma sket, dapat laa. Nasib ajumma boleh laa paham sket2 ckp omputih. Tapi yang kelakar, anaknya cakap harga lain, ajumma cakap harga lain. Biasanya harga anak dia bagi lg rendah. Pastu kena marah ngan ajumma sebab silap bgtau. Walaupun kitorg kecoh kat dalam kedai dia..tp diorang still layan dengan senyumm je. 

- Hyori & UEE -

Last skali masa dah settle beli, nak kuar kedai, anak ajumma hulurkan balik 1000W yang aku bodek ngan maknya td tak dapat secara senyap2! Haha…kiyowo!! Tawaf Insadong tak lama. Kami perlu kejar masa. Ingat ada ke orang leh tawaf lebih drpd 3 tempat dalam sehari. Tak cukup okeh. Biasanya kena spent time 1 hari dua tempat je baru leh cover. Tapi nak wat camner. Kami punya time sooo limited. Sila sedar diri! So gerak dari Insadong kami menuju ke KTO Office sebab nak solat. Hasil kajian kami, tempat tu ada disediakan bilik solat. Tiba-tiba rasa macam lost je. Tanya beberapa orang siap polis semua, sampailaa kami ke CHEONGGYCHEON STREAM. 

Dari jauh dah Nampak KTO Building kena melalui CHEONGGYCHEON STREAM. Owh, ini pun ada dalam iterinery kami gak. Takpe..solat dulu. Kat KTO ni siap ada replika artis k-pop fofullar lagi uols. Ape lagi, cas-cas nak jumpa real tak dapat, dapat patung pun oklaa..Aceli cadang nak try hanbok kat sini, tapi masa meng’try’ dah tamat. Takpela,, xder rezeki. Then pas solat ngan tak sabar nya kitorg ke CHEONGGYCHEON STREAM tadi. Adusss…kalau sebelum ni asyik tengok gambar je..skrg barulaa dapat merasa. CHEONGGYCHEON STREAM ni sebenarnya laluan sungai yang dibina balik oleh kerajaan korea. 

-Cheongycheon Stream yang bersih giler!-

Dulu ianya ala ala macam sungai kelang tu laa..yang tengah-tengah Bandar penuh ngan sampah tu. Tapi lepas dah dibina balik..hah, amik kau..tanpa ragu-ragu kitrong rendam kaki hokeh!! Stream ni sebenarnya ada orang mandi lagi. Bayangkan betapa bersihnya. Rasa best giler lepas sakit kaki seharian jalan non stop..rendam kaki kat air mengalir. Heaven! Rasa tanak bangun! Tapi terpaksa bangun gak. Hari pun dah nak gelap. Kitorg pun belum check in lagi. Buatnya check in lambat-lambat kang xder bilik, ada je yang kena tido kat subway. Then kami naik subway lagi pergi ke Seoul Station pickup luggage pastu naik Subway line 4 menuju ke MYEONGDONG. 


Sampai Myeongdong kami pening nak carik arah. Tanya beberapa orang mana Namsan Guesthouse. Tnya teksi..sebab dah tak larat nak bawak beg. Tapi teksi pun tanak hantar. Dekat katanya. Kami then redah..Caitttttt ! Sepelaung je. Cuma xsama ngan iterinery sebab kami kuar pintu exit lain. Haiyohh..pening gak nak terer baca subway ni eh. Bila sampai je..check ini, ada yang bilik ber4, ada yang bilik ber2..sebab ikut availability. 

GBS lain dah bayangkan mcm tak jadi je nak g Ittaewon mlm ni sebab penat sangat. Bila masuk ke bilik…wawawahh..lawa + bersih sangat. Paling suka toilet nya. Apa tak sukanya, perut aku amat terdidik okeh di Korea ni. Tiap-tiap hari bersih. Biasa kalo pergi satu-satu tempat..nan adonya dia nak ikut kata. Aku kongsi bilik 4 ngan kupha, dayah & amizar. Landing kejap..tetiba aku terpikir. Kalau tak pergi malam ni, mungkin sampai bila-bila takkan sampai kat Ittaewon. Rugi datang jauh-jauh, at least jejak kaki la, tengok camne rupanya Itatewon tu. Then aku Tanya kat 3 roommate. Diorang pun stuju. Dan call lg 2 grup yang stay building sebelah. Sekadar inform je yang kitrong nak pegi, biarlaa diorg tanak ikut pun. Alih2 semua yang pegi. Haha…aku tak hasut okeh! Aku provoke je! 

-Paris Baguette - Our Feveret Bakery-

Kami terus gerak naik subway Line 6. Dengan kaki yang sakitnya kami sampai jugak. Memang Happening ITTAEWON ni. Ramai foreigner. Afrika, arab sume ada. Club pun banyak. Kami terus carik kedai Pakistan area sini sebab dah alang-alang sampai. Nak cuba makanan Korea tapi memasing cuak. So moh kita makan kebab je la..Tapi wahh..kebab nya sangatlah sedap. Tak taula mmg sedap atau disebabkan kami lapo..huhu. 

Pastu cuci-cuci mata sket then buat decision nak balik naik bas. Merasa kami naik bas kat Korea even tak dapat nak feeling2 duduk ujung belakang belah kiri mcm dalam citer Winter Sonata sebab bas penuh. Hikss..Anyway, baru kami tau naik bas adalah lagi best dari subway. Kejap je dan sampai Myeongdong. Tak perlu jalan jauh-jauh tukar station. Itu yang paling meletihkan. Sampai Guesthouse, bersih diri...terus tak sedar hapa..mjjeje pun ntah ke mana, micky pun ntah ke mana, xiah pun xntah kemana. Yang pasti tido malam tu adalah sangat lena walaupun kena bangun awal sebab subuh kat sana abis pukul 6!!

Saturday, January 28, 2012

:: Larian 40 Taman ::


Hari ni bangun pagi. Konon nak join jogging Larian 40 Taman. Beria turun dari rumah pukul 7 tapi hampeh.. Sekali salah taman laaa...venue asal patut kat Taman Bukit Jalil, tapi ntah camner tersesat ke Taman Komanwel Bukit Jalil. Tapi nak wat camner. Terus jogging situ je laa..

Start join larian ni pada 1st time diadakan siap dapat t-shirt bagai. So hari ini adalah kali ke 4 larian diadakan tetapi kali ke 2 nak join. Janji nak saing ngan Isfa, so gerak dulu pastu try survey sendiri cuba nasib. Memang masa tu comfirm laa tu memang taman yang dikatakan tapi rupanya silap. Tapi nasib baik taman silap ni super duper best walaupun ada yang kureng sebanyak 2%.

Kat situ ada tangga, ada trek lari, ada kolam, ader alat senaman rosak. Pendek kata best la. Boleh la pergi weekend pasnih. Siap bawah Ija sekali, sian lak dia tak dapat merasa Larian 40 Taman ni. Takper, next week kita cuba lagi!

Petangnya buat marathon wayang. Maybe tak boleh nak dipanggail marathon sangat laa sebab 2 citer je. Terer kan, ujung bulan tengah nyawa-nyawa ikan gaji belum masuk pegi tengok wayang siap 3D bagai. Movie 3D Journey 2 The Mysterious Island + Underworld Awakening. Boleh la untuk isi masa lapang. Masa tengok citer The Mysterious Island tu, kami siap mengelak badan..kemudian siap tutup muka bila nampak lebah terbang nak langgar. Haha..Klakar! Boleh lah kalau saper-saper yang bosan duk umah pegi layan!



Thursday, January 26, 2012

:: NR Cafe, Tok Jembal ::

Malam Isnin di kampung, kami sefamily telah redah kegelapan malam huk huk pergi jjcm ke NR Cafe Tok Jembal. Kami dah beberapa kali pergi bersantap di sini, yakni bila dah beberapa kali tu bermakna sedap laa. So far, for me..I like! tempat ni pun penuh dengan family yang datang. Konsep kedai macam biasa, ada semua patern masakan kecuali sate, laksa macam tuh.

Notakaki : Siakap Pedas
Notakaki : Ayam Goreng Kunyit
Notakaki : Tom Yam Campur
Notakaki : Kailan Ikan Masin
Notakaki : Jagung Parut best
Malam ni macam biasa kami order Kerapu pedas, Siakap bakar dan adik beradik sepupu sepapat dinner family yang lain..

Kesimpulannya..saya suka! Semua abis licin sekelip mata. For me, setiap kali datang makan sini, tidak menghampakan. Cuma satu je la..kat sini konsep kehutanan sket, so nyamuk agak banyak la. Kebetulan kitorang bawak budak kecik si Nuha tu. Sian lak tengok nyamuk mengelilinginya. Tapi macam biasa, kitorang susah hati sambil makan tak henggat..dia rilek je!

Lokasi :


NR CAFE
Lot 34354,Tok Jembal
Kuala Terengganu, Terengganu
Malaysia
Tel : +609-6660645