Thursday, May 10, 2012

:: Mereka Mungkin Ahli Syurga

** Dikongsi untuk renungan bersama. Dipetik dari iluvislam

*********************************************************************************************************

Pernahkah anda melihat kehebatan yang dimiliki oleh pekerja-pekerja rendah am seperti mereka?

1- Mereka bekerja mencari rezeki yang halal demi menampung kehidupan ahli keluarga mereka. Ini adalah satu ibadah yang sangat mulia.

2 - Mereka bertungkus lumus menjaga kebersihan alam sekitar dan tanpanya sukar untuk dibayangkan bagaimana kita berhadapan dengan permasalahan sampah dan bau busuk yang begitu menguja setiap kita.

3 - Mereka mampu merendahkan diri untuk bekerja di sektor seumpama ini untuk menyara keluarga dan memanfaatkan masyarakat menghayati kebersihan yang merupakan sebahagian daripada Islam.

Beberapa soalan :

Pernahkah anda menyapa mereka? Pernahkah anda menggembirakan mereka? Pernahkah anda memberi salam atau mengangkat tangan kepada mereka? Pernahkah anda menghadiahkan sesuatu bersempena hari perayaan seumpama hari raya dan sebagainya kepada mereka? Adakah anda sentiasa memudahkan kerja-kerja mereka dengan menyediakan sampah untuk diuruskan dengan baik dan sebersih mungkin?

Walau pun anda mungkin menganggap ini adalah isu kecil tetapi hidup anda pasti sukar tanpa mereka.

Ada seorang di kalangan mereka yang sempat saya kenali dengan lebih rapat. Dia bekerja sebagai buruh pengutip sampah di siang hari dan kemudiannya bekerja sebagai 'jaga' atau 'security guard' di sebelah malam bagi menampung pendapatannya yang rendah. Beliau terpaksa menyara 6 orang anaknya yang bersekolah dan yang sedang membesar. Namun beliau tidak pernah kelihatan mengeluh dan kelihatan sentiasa menjaga solatnya. Lebih mengkagumkan lagi apabila beliau turut membayar zakat di Pusat Zakat Negeri walau pun pernah diberitahu bahawa kadar pendapatannya yang rendah menyebabkan beliau dimasukkan di dalam kategori 'tidak wajib' untuk membayar zakat.

Mereka mungkin dipandang rendah oleh orang ramai tetapi jangan lupa bahawa kehebatan mereka memungkinkan mereka mendahului kita sebagai calon ahli syurga.....!

Penulis : Prof Madya Dr Zainur Rashid Bin Zainuddin


** Sedar kekhilafan diri sendiri...

hADrAwiLLin - ^_^  -

2 comments:

  1. kesimpulannya, jgn terlalu mudah menilai sseorang, kan wak?? mungkin ianya kelihatan sepertinya tiada apa dimata kita, hakikatnya Allah sahaja yg mengetahui :)

    ReplyDelete
  2. Betul..terkedu masa baca rencana ni. Kadang ni manusia suka pandang pada harta, kerja seseorang..nampak macam jijik, hina tapi kita tak sedar hakikatnya..kerja kita tak semulia kerja orang2 yg kita pandang rendah ni.
    Orang yang kerja sambil berpeluh ni laa yang lagi berkat daripada orang yang kerja bawah ekon!

    ReplyDelete