Tuesday, May 29, 2012

:: Discover The Rich Cultural & Natural Heritage Part 3 - Miri

Hari ni adalah untuk aktiviti bebas. Memandangkan flight balik malam di sangat lewat iaitu pukul 10 malam, kami sambung sewa bilik untuk setengah hari, untuk letak beg dan mandi-manda. Sebelum breakfast kami singgah dulu ke Tamu Muhibbah, untuk cari beberapa kiriman. Adalah yang bawak balik lada hitam 3 botol. Ni kalau pecah dalam flight ni habis satu flight bergegar bersin!

- Tamu Muhibbah -

Kami kemudian breakfast di Hani Cafe di Jalan Seri Dagang. Dekat je dengan guesthouse. Puas pusing-pusing dalam kawasan yang sama yang di suruh oleh GPS, tapi hampa. Agak lama jugak lah kami berlegar-legar di kawasan yang sama, rupa-rupanya Hani Cafe depan mata je. Kedudukannya agak tersorok sebenarnya.

Bila dah jumpa apa lagi. Kami semua order Laksa Sarawak. Aku dah lama mengidam nak rasa Laksa Sarawak pure kat Sarawak nih. Merasa akhirnya. Tapi best ah Laksa Sarawak kat sini. sangat best! tapi ni bagi aku laa, yang tak pernah merasa laksa Sarawak dari Sarawak..

- Bestt, rasa nak tapau wat balik -
Hari ni aktiviti kami adalah tour sekitar bandar Miri nih. Jom layan gambar je lah!


- Grand Old Lady. Telaga Minyak yang pertama di Malaysia. Dipanggil Grand Old Lady (Hasil gugle) kerana bila oil well ini dijumpai, Miri ni seolah-olah hidup seperti ada ibu yang menyusukan bayinya. Aku pun tak tahu apa kaitan sebenarnya. Kalau nak tahu sejarah perkembangan minyak di Miri sila lah berkunjung ke sini! -
- Penat pakcik-pakcik ni tolak palang nak gali minyak -
- Permandangan pantai di Grand Old Lady -
- Skandal tak habis-habis -

- View bandar Miri dari Grand Old Lady-
- San Chin Tian Temple. Taoiist temple yang terbesar di Southeast Asia -


- Lunch di Muara Seafood di Jln South Yu Seng, depan Minda Guesthouse je-
- Our Lunch : 4 jenis lelapan yang kami pilih di Muara Seafood -
- Kuda laut. Trademark Miri. Boleh tengok dr jauh je sebab tempat ni tutup hari kitorg pergi. Kechewa -
- Permandangan berhampiran Seahorse Lighthouse. Kalau dapat naik bot mahal ni kan best! -
- Seahorse Lighthouse kecik je muncung nya! -
- Dating - pantai di sebelah Seahorse Lighthouse -
- Romantik laa 2 orang nih -
- Us -
Flight kitorg pukul 10 malam. Janji dengan Hafiezal (Car Rental) nak hantar keta pukul 5 petang. Tapi dah lambat lagi, sesaja call tanya bleh tak nak delay sampai Magrib ke.

"Dialu-alukan" kata Hafiezal..dalam hati (asalkan minyak isi penuh, kalau tak, deduct dr Kredit Card korang) Haha... So, dah alang-alang bleh sambung, kami terus sekali lagi makan cendol di Taman Selera sebelum berangkat ke airport dan bersiap-siap untuk balik. Kunci kereta sewa tadi just drop kan saje dalam box dekat kaunter masa mula-mula ambik kunci 3 hari lepas. Senang giler! Tak payah tunggu Hafiezal datang. Percaya sangat laaa

FINISH!

4 comments:

  1. percayalah sangat si hafiezal tu...mana taknya..bukan boleh bawak balik pun kete sewa tu hahahah

    amboi..ikan keli misai melentik ko..hahahah

    ReplyDelete
  2. Uish..percaya laa tu..xboleh bawak blk keta..carpet, stereng pun bleh je..muat je dlm bonet kapal terbang!

    ReplyDelete
  3. tiba2 Restoran Muara bertukar ke Appollo seafood daaaa....

    ReplyDelete
  4. Kenyanyukan berlaku..padahal dlm gambo ada 'tebeng' nama muara...hak hak

    ReplyDelete