Sunday, May 27, 2012

:: Discover The Rich Cultural & Natural Heritage Part 3 - Niah

Hari ni bangun dengan muka macam-macam pesen. Ada yang sengih dapat tido lena, ada yang muka tak puas tido disebabkan terganggu bunyi bising dan ada gak yang bangun terus menerpa carik toilet!

Sebenarnya berhadapan dengan Minda Guesthouse ni ada satu pub. So paham-paham je laa eh, kalau Sabtu malam Ahad. Memang over happening lah. Maka kami pun tidur sambil diulit bunyi muzik dan drum plus lampu neon berwarna-warni. Aku macam biasa, jangankan bunyi muzik, bunyi loceng bomba sebelah bilik pun aku boleh lena masa time fire drill kat sekolah dulu. Kalau diikutkan aku ni dah 'burn' beberapa kali dah...

- World Club Station namanya -
Untuk 1st time ever sejak aku berjinak-jinak berjalan ke hulu ke hilir ni, perut aku jadi sangat tak terdidik! 2 kali aku bangun malam tadi susulan cherry berry sejak balik Brunei. Tak tahu lah apa yang silap, apa yang dah dimakan. Dan pagi ni sambung lagi 2-3 kali. Aku rasa sangat tertekan giler. Kalaulah plan hari ni untuk jalan-jalan di Miri je takper. Tapi...kami akan ke Niah! Howww!

Aku belum sampai tahap berani lagi untuk melunaskan hajat kat tepi pokok celah hutan, atau masa seberang sungai untuk ke Niah. But how to do! Adesss!

Kami gerak jugak pagi tu ke Niah dalam jam 10 pagi selepas breakfast. Tu pun lepas penuh perut dan sekali lagi aku naik balik ke bilik untuk melunaskan hajat. Arghhh..memang aku cuak giler nak pergi Niah ni. Masa tu terjumpa lagi dengan makcik laundry sebelah. Dia kasik kitorg ORS Plus untuk hydration..Prihatin sungguh makcik nih.

- Sila beli yang dah expired, baru berkesan :-) -

Selama lebih kurang 1 jam 30 minit perjalanan, aku terpaksa buat meditasi sendiri dalam kereta. Pejam mata rapat-rapat sambil duk tahan nafas, sambil pegang perut. Selama berejam aku buat macam tu untuk pujuk perut yang tengah bergelora. Sengsara okeh!

Sampai je kaunter pendaftaran, aku terus merasmikan toilet kat sana. Dah settle, tetiba diorang suruh aku minum ORS yang makcik laundry tu kasik tadi. Masa tu memang aku tawakal je lah apa jadi kali nih. Tepi pokok pun pokok lahh!

Tapi memang ajaib.. start gerak Niah sampai ke balik, memang perut aku cool! Bila aku belek balik paket ORS yang makcik laundry tu bagi...rupa-rupanya dah expired sebulan. Adakah ORS itu lagi berkesan sekiranya sudah lepas tarikh luput? Wahh!

Kami gerak jalan kaki selama lebih kurang 10 minit untuk ke Jeti. Bayar RM1 sorang je sebab nak pergi seberang tak sampai semenet pun. Then perjalanan yang selepas tu lah adalah agak lama..dalam sejam kot sejauh 4.5km. Penat giler kaki. Then sampai Niah, kena pulak panjat tangga bertingkat-tingkat.

Hari ni memang agak ramai jugak pelancong yang datang. Kami takdelah cover penuh. Just sampai ke 'Lubang Hangus' je. Painted cave pun ditutup untuk kerja-kerja construction. Rasa kepenatan trekking masuk hutan Lambir pun masih terasa. Aku pun tak bawak kamera hari ni sebab cover lens dah hilang semalam. So, cuak gak nak bawak. Plus, mood ke Niah dah merudum dari awal pagi tadi lagi, tu yang mood nak bawak kamera pun tadak.

Habis tawaf Niah (tak semua), kami gerak turun. Jalan kaki lagi 4.5km. Kalau tak susut berat gak ni tak tau lerr..Balik ke bandar Miri kami singgah makan di Taman Selera yang terletak kat tepi Pantai. Cendol sini sedap okeh!



Kami balik ke guesthouse petangnya. Plan nak sambung jalan ke Boulevard Mall kat depan Guesthouse nih, tapi bila tengok semuanya selamat berbaring keletihan...terus semuanya Zzz je.

6 comments:

  1. Boulevard Mall tu cam hampeh, tak gi pun takpe...

    ReplyDelete
  2. haha..memang double triple hampeh!

    ReplyDelete
  3. hello...nama pun backpacker tegar.. apasal tak bawak ubat ubatan masa travel? nasib ada makcik kasi ubat expired..kekekke

    ReplyDelete
  4. Hamboi mama..pedas taw!
    Kitorang iIngatkan backpacker dlm Malaysia takderlah akan dapat sakit & musibah..tu pasal tak prepare pape...kononlaaaa..Sekali hambekkk!
    Eh, Hanan pun terjoin grup cherry berry skali tau!

    ReplyDelete
  5. Boulevard tu la jadik tempat aku membuang mase setiap weekend... kat Miri mane ade mall yg menarik pun.. paling best pun Bintang mall tu.. tapi mase aku dok sane dulu, Bintang tu takde la besar cam skang...

    ReplyDelete
  6. Azra: Tempat membuang masa ke tempat dating!!!! Haha

    ReplyDelete