Thursday, February 9, 2012

:: The Viral Factor - Hilang Stress Gua! ::

Petang balik keje tadi laju je siap-siap kuar awal sebab plan nak g tengok wayang dengan Lela. Lepas penat pilih-pilih nak tengok movie apa, kami book online la satu movie Hong Kong ni, The Viral Factor. Tu pun sebab pernah terbaca review kat satu blog tu cakap sangat best. Ni adalah 1st time saya masuk panggung tengok movie cina. So saya kena tulis fakta itu pada entry nih dengan bangganya. Plus saya excited nak tengok bila dikatakan almost 80% adalah shooting di Kuala Lumpur. Selain tu, filem ni juga dikatakan telah shooting di beberapa negara lain termasuklah Hong Kong, Xi'an, China, Middle East, Vietnam, Thailand, Jordan and Singapore. Plus lagi heronya adalah Jay Chou dan juga my favourite, Nicholas Tse. So memang berdouble triple excited la nak tengok!


Mula masuk, pandang kiri kanan..kami berdua je yang Melayu (sebab kami 2 je yang pakai tudung). Then, tak lama movie pun start. Saya nak ngaku nih.. even Ombak Rindu pun saya tak nangis weh! Tapi... tapi citer ni, adalaa...dalam 2-3 kali gitu air mata ala-ala main-main kat tepi mata nak keluar. Seriyes wa tacing! Even luaran macam brutal tapi dalam hati ada taman wei. Takat Ombak Rindu yang duk gesel-gesel badan sesama sendiri tu tak perlu la bazir air mata menangis. Tapi citer ni, maunya tak tacing dah kalau ada kisah yang melibatkan pasal keluarga yang terpisah...kisah mak, kisah ayah, adik beradik... maunya tak sedih. Orang takder perasaan je yang memang tak heran.

- Chopper Malaysia! -
Cerita ni bermula di Jordan pasal Jay Chou, seorang anggota polis yang terlibat dengan satu misi yang mana dia kena escort seorang criminal scientist ke negara lain. Dia kemudian ditembak dikepala ketika diserang dan peluru didalam kepalanya tidak dapat dikeluarkan kerana complicated. Dia dan abangnya Nicholas Tse pulak terpisah sejak kecil pastu jumpa balik bila mak diorang bagitau Jay Chou, suruh dia cari abangnya di KL. Mula tengok, macam tak sesuai je Nicholas Tse jadi abang, sebab nampak Jay Chou macam matured. Tapi Nicholas Tse punya gaya memang nampak terbaek dari ladang! Memang samseng la. Memang jahat giler, berbeza dengan cerita yang dia lakon sebelum ni yang ala-ala sweet gitu. Dan, untuk sambungan cerita kenalah tengok sendiri baru dapat feel okeh. Tak rugi punya!

Sepanjang 2 jam tengok cerita ni, yang bleh dikomenkan adalah : No Komen! Hehe.. maksudnya no komen negatif. Tu pendapat sendiri lah. Start dari mula sampai ke akhir semuanya suka. Rasa tak cukup 2 jam. Dengan suspensnya, dengan 2 hero yang machonya plus hero jahat pun macho. Bonus tuu! Eh skali tengok muka jay Chou macam muka Lin Dan lah pulak kan!

- KL Kena bom -
Juga seperti yang dimaklumkan, Malaysian antara lokasi utama citer nih. Ada yang dibuat di Kota Bharu, Cameron Highlands, Putrajaya juga Port Klang. Tapi yang banyak kat KL laa. Rasanya cerita Gerak Khas yang dah bertahun-tahun control port KL pun tak habis masukkan pasal sekitar KL ni. Asyik-asyik duk tunjuk Twin Tower je. Tapi cerita ni... perghh! Siap dinding Pavilion hancur tu dilanggar kereta! Gerak Khas ado ke wat macam tu? Ado??

- Kena taruk tatoo banyak2 kasik nampak jahat banyak! -
Memang aksi sangat banyak laa. Belum kira lagi jumlah kereta yang hancur accident. Takdernya time nak accident tu pakai keta saga lama sebab nak jimat kos. Amik dihentamnya terus kereta besar-besar! Glamer hokeh polis-polis kat Malaysia dalam cerita nih. Memang ramai giler polis dan juga kereta-kereta polis dalam ni. Siap cakap Melayu lagi. Tapi bila dengar suara polis aka pelakon tambahan tu, bunyik laa macam kaku ikut script je. Haha.. Kemudian yang lagi best.. segala mak nenek LRT, Komuter...KL Sentral, Central Market, bas rapid KL semua disapu bersih, semua ada dalam nih. Seronok pulak tengok scene kereta langgar cafe kat Putrajaya. Ranap! Pastu cafe Lecka kat bukit bintang tu kena bom. Memang real! Sambil tengok kereta duk kena hentam sesama sendiri, sambil saya duk congak-congak dalam kepala.. berapalah duit yang dah burn agaknya. Effect CGI dalam ni pun memang superb. Senang cite, setanding lah dengan cerita Mat Salleh. 


Kadang macam tak percaya je cerita ni berlakon kat Malaysia. Bila tengok part scene Nicholas Tse curik kereta Myvi pastu drive kereta tu, haaa..barulah comfirm. Then, rasa cool giler tengok main kejar-kejar dekat Mahkamah, kemudian kat central market yang kereta tengan bersusun banyak, then kejar-kejar kat dalam KL sentral, pastu beli tiket komuter, then naik komuter (sempat beli tiket tuu). Pastu scene Helikopter kejar-kejar pusing-pusing kat udara kat area Golden Triangle..Bukit Bintang. Ada satu scene siap kereta terjun masuk longkang besar lagi dekat KL. Memang real je scene tu. Terus nganga plus jijik bila tengok longkang tu. Haha

- Family dalam cerita ni -
Kesimpulannya, adalah sangat berbaloi-baloi tengok movie nih. Jangan tak tau scene dalam Air Asia pun ado. Sangat membanggakan bila banyak suasana di Malaysia ditonjolkan kepada dunia luar. Tapi geram gak, naper lah tak tau dan tak mendengar berita langsung pasal movie ni.. Bila diorang shooting.. Bila Jay Chou datang Malaysia. Tau-tau je tengah ditayangkan di panggung. Kalau tak, boleh gak g jemput Jay Chou kat airport cas-cas fans konon. Eh tetiba lebih ke arah Jay Chou plak. Of course la. Nak buktikan he is on my list now adalah counting day saya kat tepi nih. Tanak dah jumpa Jackie Chan dah. Nak usha Jay Chou plak. Eh bukan ke Jay Chou dari taiwan ke?Haha.. pedulik! Kesimpulannya..saya memang tetiba rasa minat Jay Chou pun! Dia memang cool! Super Cool!

3 comments:

  1. gerak khas tak perlu gempak2 camtu utk selesaikan kes..

    Dengan 1 telescope mirror cell yang dipinjam dari science lab sekolah mana ntah, 1 meja dan 1 kerusi.. itu ajer dia boleh detact DNA penjenayah okeh!! jimat duit rakyat..

    CSI - vegas pun makan hari nak settle kes. Sure Grimsson "kagum" guling2.

    ReplyDelete
  2. Haha...hampeh punya ulasan..
    Tapi mmg betul kan!
    Dah berapa puluh taun ceritanya...sama je...saper ntah yg biol ngat pergi tgk naikkan ratingnya..
    Tak pun saja pengarahnya yg jaja cerita...haha

    ReplyDelete
  3. Hi, Very nice description about Video Ranking Formula. I like your web blog.
    Because whenever i come into your web blog then i always get the new interesting and important information in your web blog.

    Thank You

    Viral factor Formula

    ReplyDelete