Tuesday, February 21, 2012

:: Tie Your Shoes In Style ::

Tetiba kann.. Baru beberapa hari gheti pakai kasut dah eksyen nak bercerita bagai. Tapi naper tetiba ceriter pasal ngikat kasut nih? Huh.. Ini macam.. ermm... seolah-olah... ermm.. menunjukkan yang tanda-tanda 'Tak Lama' lagi dah memang dah tak lama mana nih... Fuhhh! **saspen..

Saya sebenarnya aceli memang jarang pakai kasut bila ke mana-mana. Lebih selesa bersandal flat dan berselipar jepun walaupun bukan beli kat Jepun. Even pergi opis pun slamber setia dengan negara Jepun nih. Dah itu je keluaran Jepun yang mampu. Nak beli kereta Jepun memang tak nampak bayang langsung!

Seingat-ingat lah, rasanya last time pakai kasut dengan kerap adalah zaman sekolah dulu. Sekarang pakai kasut time tengah mengeluarkan lemak degil dari badan je. Dan paling last time adalah masa kat Korea hari tu. Tapi experience di Korea membuatkan saya rasa tersangatlah selesa berjalan 'jauh' dengan memakai kasut. Masa tu lepas dah ada kasut terus sibuk search bagai dalam tenet cari cara nak tie kasut tu konon nak kasik cun gempak vogue da boomm dalam gambar tapi nan ado cun nya.


Kat atas ni adalah antara style yang saya suka. Tapi yang paling saya suka dan rasa nakkkk sangat tiru adalah style kat bawah ini :

Yes, anyaman tikar mengkuang namanya. Atau dalam bahasa omputih adalah 'Checkboard'. Walaupun sebutan dalam kedua-dua bahasa sangatlah berbeza, tapi kaedah dan rupanya adalah sama. Tapi kekurangannya iaitu tali lebihan akan terlebih panjang dan susah untuk dikemaskinikan atau diketatkan buat rasa sedikit kechewa untuk dicuba (padahal pemalas).

Tapi yang ini pun cantik woitt! Berapa jam agaknya diorang amik masa nk buat. Nak menganyam-anyam buat corak ni siap ngan anyam senget lagi. Gempakk!

Walaupun banyak sangat yang diberkenankan di hati, tapi memandangkan tahap kepakaran adalah sangatlah basic yakni hanya tau cucuk masuk dan cucuk keluar dan selain faktor tuan kasut adalah dari golongan pemalas, maka stick to the basic je la. So saya still pakai style yang sama ngan Korea. Tukar ajer kaler sebelah kiri dan kanan...**peace


Anyway, tak sia-sia gak beria-ia tanya pakcik google, at least baru tau, rupa-rupanya style ikat tali kasut pun boleh ada beribu cara. Ian's Shoelace Site dah tulis banyak buku/web berkaitan dengan shoe lacing methods. Menurutnya, ada more than two trillion ways to tie a shoe. Dia actually siap menerangkan tentang 'algebraic equation explaining Shoe Lacing Mathematics'. Saya lepas tengok tajuk je otak terus shut down. Terus teringat time belajar Calculus Math dengan En Izzi aka Prof Izzudin Ali 'Renung-renungkan dan Selamat Beramal'. Ko adoo??

2 comments:

  1. mari awal nanti... buleh tolong anyam tali kasut aku skali. hoho!

    ReplyDelete
  2. buleh...tepek je tikar mengkuang terus kt atas kasut tu...siap!

    ReplyDelete