Saturday, February 4, 2012

:: Padang, Indonesia - Day 2 ::

Kami sambung perjalanan hari ke 2 ke Ngarai Sianok selepas breakfast jam 8.30 pagi. Kami breakfast dengan nasi goreng + keropok + kopi panas. Boleh tahan lah untuk isi perut. Sebenarnya Ngarai Sianok ni adalah kawasan permandangan berlatarbelakangkan bukit dan ada ajuga deretan kedai-kedai menjual cenderamata dan telekung. Juga ada terdapat di dalamnya lubang yang digunakan oleh askar Jepun ketika perang zaman dahulu. Kami dioffer untuk masuk dengan bayaran sekian-sekian tapi kami menolak. Saya sebenarnya takder lah berapa suka sangat nak tengok sejarah perang ni. Cukuplah masa kat vietnam dulu dah merasa tawaf kawasan perang diorang.


Kat Ngarai Sianok ni kami just amik gambar, pose-pose Dewi Remaja dan...shopping! Ada la yang sibuk beli beg, lukisan yang dilukis dengan cat minyak, keychain. Macam-macam la cenderamata. Dah alang-alang jumpa.

Kemudian kami teruskan perjalanan ke tempat menyulam. Sepanjang perjalanan kami boleh lihat kawasan sawah padi yang cantik dengan latar belakang gunung. Cantik sangattt dowh! Then kami sampai ke Rumah Hajah Rosma iaitu pengasas sulaman di Padang ini. Actually Hajah Rosma ni dulu hanya buat sulaman untuk dijual tetapi disebabkan permintaan ramai kelas sulaman telah dibuka. Kelas ni bukan setakat warga Padang je yang datang menuntut tapi juga daripada Kelantan nun kat Malaysia. Diorang ada buat kerjasama hantar beberapa jumlah rakyat Kelantan untuk datang belajar sulaman di sini.

-Rumah Sulam hajah Rosma-
Masa kami sampai tu kebetulan tiada kelas menyulam hari ni. Kami sekadar ditunjukkan demonstrasi oleh salah seorang kakitangan di situ. Khusyuk tengok dia tunjukkan cara sulam dengan mesin jahit lama yang goyang-goyang tu. Nampak macam senang, tapi sebenarnya susah gak. Nak kena orang-orang yang tahan sabar je. Ralit!

Lepas dah puas melihat orang bersulam kami dibawa ke local home-industry iaitu Pisang Salai dan Kopi tradisional. Kami dijami kopi panas beserta ubi kayu. Nikmatnya! Lepas tamat aksi minum kami kemudiannya memulakan acara wajib iaitu, shopping! Sini kami beli serbuk kopi juga pisang salai. Kemudian siap merasa berpose-pose pakaian penganting minang! Haha..amik kesempatan betul!

-Pisang Salai + Ubi Kayu-
Selesai memborong tu, kami pun dibawa untuk lunch ke restoran tempatan yang terletak betul-betul kat sawah padi. Cantik! Banyak gak hidangan makanan di situ. Kami pun sempat jumpa beberapa family dari Malaysia yang sama datang bercuti di sini. Lepas makan, makanan belen siap dibaling masuk dalam sungai yang mengelilingi restoran tu. Lepas tu barula tau rupanya ikan daripada kolam tu juga lah yang dihidangkan kepada kami. Wekkk! Nasib saya tak makan ikan sepanjang stay di sini. Tetiba rasa kembang tekak! yekk!

Destinasi seterusnya, kami dibawa ke Istano Pagar Ruyong. Menurut pak supir, istana ni sekarang dalam pembinaan selepas terbakar disambar kilat sebelum ni. Kami tak dibenarkan masuk ke dalam pun, jus posing bergambar di luar je. Besar sangat istana ni. Kagum gak saya tengok seposen dua. Then kami teruskan perjalanan menuju ke Tasek yang mengambil masa agak lama iaitu kira-kira 2 jam. Even sepanjang perjalanan, permandangan keliling sangat cantik, tapi mata kami dah habis daya dah..Last-last semuanya pengsan tinggallah pak supir dengan pemandunya sajork.

-Istana Baso Pagar Ruyung-

Sampai kat Tasek, kami turun untuk amik gambar kejap jerk. Pastu tour guide cakap kita sekarang berada di highway sumatera. HIGHWAY?!! 2 lane jerk.. tapi itu ler jalan yang dorang panggil  highway.  Tour guide cakap guna highway ini ke Jakarta makan masa 42 jam. Masuk coaster masing-masing layan perasaan dan terlelap lagi. Then singgah sebentar untuk solat jamak sebelum teruskan perjalanan ke Pasar Atas Bukit Tinggi.

Sampai di Pasar Atas, tempat yang kami duk tungguh dalam pukul 4 petang lebih kurang. Kami diberi masa 3 jam untuk shopping sebelum berjanji untuk jumpa balik kat jam Gadang. Pasar ni tutup dalam lebih kurang pukul 7. So, kami pun mengambil peluang habis-habisan untuk cari aper yang belum dapat. Sebenarnya ramai dikalangan kami yang sibuk nak carik telekung. So masa kat sini memang banyak kedai laa kami redah. Saya punya target hanyalah FM ajer. Tapi seriyes laa.. FM di sini punyalah mahal. Sekeping dalam RM7. Mahalnya. Camner nak bali banyak-banyak gini! Kat Pasar atas ni mula lah ader adengan penghutang dan pemiutang. Mana yang bawak duit kurang yang konon tanak shopping tu mula la duk riki-riki pada saper yang tanak shopping. Nyesal lak tanam azam macam tu!

-Pasar Atas bersebelahan jam Gadang-

Penat shopping, kami dibawa untuk dinner di restorang on the way balik ke hotel kami. Kali ni kami merasa makan masakan Banjar. Nasib sedap! licin pinggan memasing.! Then kami balik ke hotel sambil buat kira-kira berapa kerugian hari ini. Siap-siap terus kemas beg untuk balik Malaysia esok.

1 comment:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete