Friday, February 3, 2012

:: Padang, Indonesia - Day 1 ::

Trip ni direalisasikan pada Disember tahun lepas sebagai penutup 2011. Wa pun tak tau camner trip Padang ni boleh wujud. Lepas 3-4 kali duk bersembang ngan officemate aka K.sue, tetiba tiket ON. Tu pun lepas tengok offer dari Air Asia rege RM45. Murah weiiii! Then, aper lagi..lepas riki-riki, hasut semua orang yan terlibat..kami senyum sampai ke telinga lepas tu. Sebenarnya ni adalah my trip yang bukan dengan GBS. Sesajer nak berubah angin. So Alhamdulillah, dapat rezeki merasa jejak kaki ke Indonesia untuk kali ke 4. Bermakna, kali ke 2 untuk tahun ni selepas Medan yang sampai sekarang ceritanya belum siap di karut lagi.

Kami bertujuh, gerak dari rumah subuh-subuh lagi. Dah siap buat web check in so tak risau sangat kalau sedikit lambat. Flight kami adalah pada jam 7 pagi. Sampai ni Minangkabau Airport pada jam 8 pagi. Ader beberapa masalah gak dekat kastam di sana. Meggi pun di checknya tau! Di keluarkan satu persatu barang daripada salah seorang ahli jamaah iaitu Ana. Saya dah lepas awal tanpa check, tunggu diorang kat pintu keluar aiport. Nampak laa masa tu ada signboard 'NORAINI AND PARTY'. Macam kelakar lak bunyinya kan.

Kami yang sedang berparty di Padang

Then kami jumpa tour guide kami, naik van diorang dan bermulalah sesi berkenalan. Van coaster kami agak selesa lah. Perjalanan menuju ke Bukit Tinggi pun still jauh lagi. So kami bersembang-sembang dengan tour guide tu. Dia duk terangkan macam-macam perkara berkenaan Padang juga bahasa masyarakat di sini yang banyak juga perbezaannya dengan Malaysia. Nasib awal-awal lagi dia dah minta maaf sekiranya terdapat gurauannya yang terlebih batas padi. Patut laa dia minta maaf, rupa-rupanya memang ada terlebih pun! Tapi ok laa, kitorang pun melawan balas terlebih gak. Heh..Tour guide kami ader gak pesan masa nak order minuman panas suruh minta gula diasingkan. Sebab kat sana kalau tak cakap, orang kedai akan bubuh siap-siap gula setengah cawan dalam air tu. SETENGAH CAWAN! Amik! Merasa balik Malaysia bawak penyakit kang.

Dalam setengah jam, kami sampai ke Restoran Lamun Ombak untuk breakfast. Wa ader pernah baca di blog, ada pembaca yang pernah datang ke sini komen yang roti canai dia keras dan nipis. Mula-mula macam tanak order la konon, tapi tetiba rasa lapar. Akhirnya semua order roti canai yang for me, rasanya not bad laa.. Memang keras tapi tu adalah pattern roti canai kat sini kot. Boleh la untuk alas perut!

Roti Canai + Kopi Panas

Lepas makan kami teruskan perjalanan menuju ke Bukit Tinggi. On the way, kat tengah jalan kami singgah ke air terjun Lembah Anai. Lawa air terjun nya. Kuat pulak deras airnya. Agak-agak ader tak orang berani mandi kat bawah air terjun tu. Sangat besar dan kuat. Wa comfirm tak berani! 

Air Terjun lembah anai

Lepas puas pose-pose next top model, kami dibawa ke tempat sulaman wanita kat kawasan tu. Aduhhh..cantik-cantik semua. Yang dekat patung yang dipamerkan pun semuanya cantik. Mulalaa rasa menyesal tak bawak duit banyak. At the end, wa gak jadi antara orang 1st yang sambar kain sepasang. Konon cita-cita menggunung, datang nak jenjalan je, tanak shopping. Choii! untuk diri sendiri.
Antara kain yang diperkenankan. Tapi tak mampoo
Bleh peluk patung pun jadi laa
Lawaa!
Permandangan sawah padi sepanjang perjalanan ke Bukit Tinggi


Lepas habis settle raba-raba kain kat patung (tak dapat beli sebab over bajet, kami dapat raba patung pun jadi laa), kami teruskan perjalanan menuju ke Bukit Tinggi. Then kami teruskan lagi perjalanan ke Bukit Tinggi yang mengambil masa selama 2 jam sebelum sampai ke Hotel Dymens untuk check in. Kami stay bertiga, tak perlu tambah katil sebab katilnya agak besar laa untuk kami. Lagipun kami semua kan kurus-kurus kering belaka! :-)
Petang kemudian, kami gerak ke Keluk 44 di Maninjau. Memang kami suruh masukkan dalam iterinery pasal keluk ni, sebab masa tengok kat blog...cantik je! Tapi tu laa datang tempat cantik tapi kamera tak berapa cantik, jadilaa separa cantik je. Jalan untuk ke Keluk 44 ni agak mencabar walaupun bukan kami yang drive. Kalau kami yang drive memang sah-sah terus masuk ke dalam tasik Maninjau yang terbentang luas kat bawah tu. Wa pulak duk kat seat belakang coaster. Memang terhangguk-hangguk laa jawabnya badan ikut gerak coaster tu. Tapi memang berbaloi la. 

Bila sampai je kat keluk yang paling bawah, kami naik balik sebab nak stop untuk minum kopi dan makan gospir (goreng pisang panas) sambil menikmati permandangan keluk. Cantiknya ciptaan Tuhan kat depan mata ni dengan sawah padi terbentang, plus ada tasik kat depannya dan juga gunung-ganang sebagai latar belakang. Fuhh...Idea nak amik gambar macam-macam tu dah ada dalam kepala. Tapi cuma bayangan je laa..Orang lain sibuk duk klik kamera berpose-pose ratu bersama dengan goreng pisang sekali. Nikmat betul hirup kopi panas dalam keadaan sejuk camnih.

Gospir
Tasik Malinjau...cantiknya ciptaan Tuhan!

Lepas lepak dalam sejam kami teruskan perjalanan balik ke hotel. Sebelum tu kami singgah dinner di salah sebuah restoran berdekatan dengan hotel. Makan masakan Padang dengan jus avocado + coklat yang sumpah tak boleh diterima oleh my tekak langsung. Persembahan air tu sebenarnya sangatlah menarik, tapi bila masuk tekak...huhu....cuma ckucin je yang habis segelasnya. Yang lain just rasa-rasa hujung lidah je.

Kanan atas : Es campur - macam ABC laa..tp takder lah se best ABC

Lepas kenyang perut suka hati kami balik ke hotel. Ingat tanak mandi je sebab sejuk. Heater plak tak berfungsi langsung. Tapi memandangkan orang lain semuanya mandi terpaksala saya mandi dalam keadaan gigil. Lepas siap semua nak tido...tak dapat disebabkan kebisingan suara orang karaoke. Nak kata tak sedap macam sedap, tapi nak kata sedap sangat tuu..boleh laa...kemudian tak sedar pukul berapa dah zzzzzz..

2 comments:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  2. Salam dari Raun Sumatra
    Raun Sumatra Tour And Travel
    Jl. Ahmad Yani No. 99 Kampung Cina Bukittinggi
    Telp : (0752) 21133 ( Hunting ) Fax ; (0752) 625171
    Email : raunsumatra@yahoo.com
    website : www.raunsumatra.com / www.raunsumatra.travel

    ReplyDelete