Friday, November 30, 2012

:: I Miss Guilin Badly ! Sigh!

Aku gigih bangun pagi-pagi buta pukul 4 pagi ni dengan sejuta harapan untuk menyiapkan esemen yang berdue date kan esok! Tapi tetiba aku terpandang entry Guilin yang mana semenjak dua menjak ni aku rasa rindu yang amat untuk ke sana lagi. Check tiket...owh still ada masa nak kumpul duit seposen sehari.. Lambat weh!

Seriously aku ader bermimpi yang aku dah ada kat sana sambil belai-belai ais kat pokok. Petanda apakah ituh? Belek tiket lagi...Aduhh, lambat nya masa ni bergerak. Dah la takder mana-mana tiket lain dah available kat tengah-tengah tu sebelum Guilin. Kadang-kadang rasa stress giler tengok tiket murah yang tak berapa murah tu melambai-lambai. Sekarang ni kalau AA buat sale, aku hanya mampu tenung dalam-dalam sambil gigit jari dan sambil tu gak duk belek-belek kalendar. Tak tahu lah mana date yang boleh dicelah. 

Disebabkan aku rasa aku ni pelajar yang tak berapa nak cerdik, so aku tak boleh miss class dengan sengaja sebab aku target untuk untuk score full attendance. Tu je markah kesian untuk aku. Nangess!

Tapi....ada gak nanti aku wat hilang akal, beli bawah paras sedar ni kang!



*Takder ke saper-saper ada skandel keje ngan AA?

Sunday, November 18, 2012

:: Perth - The Gap and Natural Bridge, Albany. Amazing!

24 August 2012  *sambung dari sini..

Pagi ni kami bangun awal. (Pernah ke tak awal?) Plan hari ni nak ke satu tempat yang paling aku tunggu-tunggu sejak sampai kat Perth ni. Banyak gak review pasal tempat ni yang aku jumpa walau tak sebanyak tempat-tempat lain yang lagi popular kat sini. Mungkin sebab jauh kot dari Perth City. Tetapi sesiapa yang travel lama ke Perth boleh lah ke sini. Tak rugi punya!

Aku kesian sebenarnya travel dengan kanak-kanak ni. Bukan aper, sebab dia terpaksa ikut time orang tua..kena bangun awal laa..kena duk dalam kereta lama-lama berejam..kena rushing semua. Sian weh! Tapi nak buat camner, dah mak ayahnya bercita-cita tinggi..nak bagi early education on how to perabis duit loan belajar esok-esok untuk berjalan, walaupun anaknya tak tahu satu hapa..so aku nak cakap aper kan!

So pagi ni, memang pukul 5.30 pagi kami bangun. Aku macam biasa, jadi antara terawal sebab aku kena didik perut aku ni supaya berhemah kat tempat orang yang susah nak dapat toilet berpaip nih. So, selepas semua dah siap, kami gerak ke The Gap yang terletak di Torndirrup National Park, Albany dalam 4km tak jauh dari Amity Inn.



- Welcome! -
Kami sampai awal dan maybe kitorg lah kot yang ada kat situ pada waktu tu. Memandangkan Nuha kena kejut tido awal hari ni, dia sambung tido dalam kereta. So sebagai mak bapak yang bertanggungjawap, salah seorang kenalah tunggu dalam kereta, sementara yang takder anak ni dah selamat bertempiaran tak hengat dunia.

Aku speechless ok! Tempat ni adalah heaven! Nangess...


The natural bridge formation ni adalah reminder of the power of the ocean. Ia adalah formation yang terjadi daripada pembentukan granit yang disebabkan oleh tolakan laut yang kuat secara beransur-ansur sehingga membentuk satu jambatan batu yang besar. Very the big!

- Rasa nak ke sana tapi tak dapatt! -
- Ombak besar tengah mengganas -
- Kadang tengok macam kat Uluwatu, Bali -

Tempat ni totally adalah combination batu, laut dan pantai..terletak di the edge of Antartica. Kat sini, tak payah susah-susah korang nak carik bunga-bungaan ke. Takder. Kot tak tahulah masa autumn nanti camner. 

Disebabkan pembentukan bridge tu, maka kat bawah tu adalah satu lubang besar yang mana boleh lihat jelas gelombang ombak yang kuat terhempas di bawah tu. Sesekali aku rasa gerun diselang seli dengan rasa kagum bila tengok keadaan tu. Besarnya kuasa Allah!

- Tengah tenung-tenung, camner lah boleh bercantum -
- Buat-buat berani -

The Gap and Natural Bridge adalah terletak di kawasan pantai yang berisiko. Maknanya pelawat haruslah berhati-hati, kena jauhkan dari kawasan pantai, tak boleh dekat-dekat sangat jalan kat tepi-tepi, sebab batu-batu kat sini licin ditambah pula dengan angin dan ombak yang kuat. Batu tu dah laa tinggi daripada laut tapi boleh rasa air laut terpercik kat muka. Bayangkan kuatnya ombak tu..dan rasa nak terbang je kena tiup angin walaupun hakikatnya aku tak slim mana pun!

Nasib ler Nuha tak datang, agaknya boleh melayang kot dier..huhu..

- Us -
Ada platform disediakan disini untuk pengunjung lihat superb view dalam keadaan jarak yang selamat. Anyway, kesan daripada anugerah Allah ni, dapat lah kitorang lihat permandangan yang sangat cantik dan menakjubkan. Kalau sesiapa yang sukakan permandangan, boleh lah ke sini. Memang tak rugi, walaupun kena drive jauh. Takat ni aku rasa, setiap tempat yang aku selamat sampai di Perth ni semuanya berbaloi. Hilang segala penat drive jauh-jauh walau hakikatnya bukan aku yang drive. Eh, even aku tak drive, peranan aku penting gak..jaga beg-beg kat seat belakang. Penting tuu!

Tentang Natural bridge ni, yang aku baca kat google, tempat ni worth kalau datang masa winter la. Untung-untung dapat lihat whale melambai-lambai kenyit mata dari jauh. Tapi masa aku pergi ni takder lah nampak, maybe diorg belum bangun tido lagi kot. Giler awal kitorg datang nih, takder orang lain pun lagi kat kawasan tu. Tu yang melompat lebih tinggi tuh!
- Aksi wajib -

- Merenung masa depan di The Gap -
2 jam berada di The Gap, tak cukup rasanya. Kalau lah ada banyak masa, nak je stay sehari suntuk kat situ. Arghh..kena datang lagi nih. Sebelum ni aku bayangkan Perth adalah sekadar shopping je, tapi hakikatnya sangat besar dan sangat banyak untuk dilawati.


- Mamat ni tengah feeling..'Adakah aku akan grad tahun ni? -
- Sesekali mama Nuha feeling Titanic -
- Siapa gagah?? -
- Bapak orang. Duk diam-diam dah ler..jaga anak -
Dengan berat hati, kami gerak daripada The Gap menuju ke next destination. Tempat yang kami nak tuju adalah sangat jauh lagi, dalam 4 jam. Sempat singgah di Middleton Beach cuci-cuci mata tengok mat saleh mandi. So far, beach ni aku rasa biasa-biasa je kalau nak compare dengan pantai kat Rottness. Middleton beach ni macam pantai kat rumah aku je aku tengok..haha


Thursday, November 1, 2012

:: Perth - Albany Wind Farm, The biggest Wind Turbine I've Ever Seen!

23 August 2012  *sambung dari sini..

Kami sambung bergerak masuk landasan jalan raya balik, menuju ke Albany. Masa tu dah pukul 12 tengahari. perjalanan ke Albany mengambil masa 4 jam 30 minit untuk sejauh 370 km. Masak okeh. Nasib baik lah si Nuha tidur dengan amannya dan aku pun selamat belayar, tau-tau dah sampai di tempat penginapan kami malam tu, Amity Inn di Albany.

Kami booking hotel ni thru Agoda.com dengan harga AUD144 untuk 5 dewasa. Tapi kami diberi 2 connected room yang sangat selesa even without complete kitchen macam kat Margaret River tu. Okay laa kan..Bed ada 3 bijik tiap bilik, so tak payah berebut, memasing dapat tidur bawah.



Waktu tu baru pukul 5 petang. Selesai solat kami bergerak ke Albany Wind Farm dalam keadaan cuaca sedikit hujan. Dekat je dari hotel kami, lebih kurang 15 minit dah sampai. Masa tu hari dah pun beransur gelap sebenarnya.



Dari jauh nampak Wind Farm ni sambil kami ternganga disebabkan kekaguman yang amat. Di sini terdapat banyak parking untuk park kereta dan tiada bayaran masuk dikenakan.





Albany wind Farm ni sebenarnya adalah one of the newest Australia's largest farm. Ia adalah energy project yang melibatkan 18 wind turbin yang besar gajah untuk supply electricity kepada bandar Albany. It was amazing untuk tengok turbine yang besar bersaiz lebih kurang 70 meter ni berpusing-pusing depan mata dengan mengeluarkan bunyi 'swoooshhhh...swoooshhhh' dengan kuat. Nak bercakap pun kena terjerit-jerit disebabkan kebisingan bunyi turbin berputar ditambah dengan bunyi angin yang kuat.





Wind Farm kat Albany ni boleh masuk tengok dekat-dekat. Cuma tak boleh sentuh sebab sekelilingnya adalah pokok dan semak samun yang disertakan sekali papan tanda warning tentang kehadiran binatang tak berkaki di sekitarnya. So tak perlu lah kita carik pasal ye.

Masa ni Nuha tengah tidur, so kami tinggalkan dia dengan ibunya yang harus menerima keadaan yang kami berjalan dengan budak kecik yang tentunya ada limitation. 

So sementara kami berhungga bingar tak tentu arah excited tengok kipas bilah besar, dia terpaksa lah menemankan Nuha tidur dalam kereta. Dalam lebih kurang 20 minit barulah bapaknya tukar shift jaga. Masa tu suasana dah makin gelap. Ibunya si Nuha boleh ambik feel sekejap je laa.

Yang pasti sangat excited dapat tengok kipas yg lagi besau dari kipas kapal terbang nih...Malam tu aku mimpi bleh panjat sampai ke atas bilah tu sambil berpusing..tau-tau..aku dah jatuh katil je..adehh..



Hoyeaaahh!!

Friday, October 19, 2012

:: Pesanan Khidmat Masyarakat dari Nuha

Sekali lagi, aku bukan ambassador untuk mana-mana produk dan jauh sekali jadi ambassador untuk apa yang aku nak cerita nih. Tapi disebabkan mende ni ada lah sangat berfaedah dan free.. diulangi adalah FREE, aku rasa bertanggungjawab nak war-warkan.

Untuk yang tak tahu Uitm dah bukak application untuk sambung ke Pascasiswazah, yakni Master Chef dan PHD. So untuk sesiapa yang rasa nak masuk, berkeinginan untuk tambahkan koleksi sijil dalam file, atau pun yang banyak masa terluang tak tahu nak buat apa.. ni lah jalan penyelesaiannya. 

Iklan untuk sambung study ni aku tau, bukanlah menarik perhatian pun, bukanlah penuh kehangatan macam iklan tiket flight jatuh merudum. Yelah, sambung belajar, saper yang suka kan. Lagi la tengah musim-musim Air Asia jadi pujaan nih. Tapi takper, untuk sesiapa yang berminat, apa yang aku nak bagitau, korang boleh sambung master atau PHD dengan Free.

Free bukan sebarang free. Free adalah syarat dan peraturannya. Sekarang ni untuk sesiapa yang belum tahu, kerajaan ada memperuntukkan dana atau geran atau scholarship untuk pelajar-pelajar master dan phd yang bekerja swasta. Ye, tak kisah lah gaji korang 10k ke... 1k ke, tidak bekerja pun buleh, korang layak mintak.

Nama program ni adalah myMaster dan myPHD dia bawah program myBrain15 di bawah MOHE atau Kementerian Pengajian Tinggi. Tiada had limit umur, tak perlu cgpa mencecah awan, bukan bermajikan dengan 'Najib', layak di mana-mana universiti yang terpilih, asalkan berminat untuk study, On je.

Actually myBrain15 ni cover overall yuran, tapi ada limitnya. Dia kasik 10k sahaja untuk total. So in case sedara sedari sambung kat UM contohnya, ambik MBA dan yuran adalah 25k, maksudnya lagi 15k sila tanggung sendiri. Tetapi sekiranya anda sambung di MBA di Uitm dan yuran adalah 9k, meaning yuran akan dicover sepenuhnya dengan syarat cgpa anda adalah mantops every sem dan takder buat perangai like panjat gate asrama untuk menonton wayang. Untuk details sila klik di link myBrain15. Link kalau rasa nak sambung ke Uitm adalah di sini.

Sesiapa yang berminat, sila apply ssecepat mungkin sebab offer ni luput pada 2015. Duit peruntukan daripada gomen adalah masih ada dengan banyaknya, sila lah kawan-kawan guna daripada membazir begitu sahaja. Orang dah nak kasik free kan!

So, selamat berfikir, selamat menimbangtara, selamat berputus keputusan, selamat menempuh dunia baru. Pesanan khidmat masyarakat dibawakan oleh.. 



  ~ nuha Gangnam style ~

Saturday, October 6, 2012

:: China's Gorgeous & Unique Red Beach, Panjin

Aku pernah cakap sebelum ni, aku suka China. Bukanlah sebab aku diupah oleh kerajaan China untuk puji negara diorang tapi hakikatnya aku memang suka negara China. Specifically, aku suka permandangan di China yang bagi aku China ni antara negara yang mempunyai tempat-tempat yang boleh dikategorikan antara the most beautiful places in the world. China mempunyai tanah yang maha luas dan begitu banyak tempat-tempat yang cantik dan belum diterokai sepenuhnya oleh rakyat dari luar.

Walaupun aku tak habis pun tawaf China dan walaupun rezeki aku berkunjung ke China hanya cenonet, tapi daripada apa yang pernah aku nikmati, pernah aku tengok, pernah aku rasai, aku memang jatuh chenta kaw-kaw lah dengan tanah besar ni.

Personally, aku tak suka mana pun pergi tempat-tempat yang ada gedung membeli-belah besar gajah, yang ada sale giler-giler, yang jual baju bajan sekalian. For me, aku rasa lebih teruja untuk tengok tempat yang ada view yang boleh buatkan aku speechless walaupun hanya untuk beberapa saat. Permandangan berlatar belakang kan gunung-ganang, pokok pokak yang berwarna-warni, lautan yang maha luas, langit membiru, sungai yang mengalir indah....aduh aduh...bikin hati gua terkulai di situ.

Okeh, itu mukadimah yang panjang. Aku sebenarnya nak cakap, aku teringin nak pi sini. Aku dah baca, aku dah study, dah riki-riki, usha-usha, dah berangan sambil tersenyum sorang-sorang, sambil buat kira-kira dan filter jadual time table bagai. Tunggu rezeki Air Asia masyuk je yang entah bila.





Eh korang tak rasa ke tempat ni macam gorgeous nak mampus? MasyaAllah dan Subhanallah okeh. Tuhan cipta semua tempat ni tanpa kita duga, tanpa kita sedar akan kekuasaanNya. Oh my, aku tak tido malam 2 hari lepas tengok gambar ni (ini aku tipu).




Gambar-gambar cilok di atas adalah Red beach yang terletak di Panjin China, 550km dari Beijing. Kena naik bullet train dari Beijing dalam 3 jam setengah kalau nak sampai sini cepat. Musim paling sesuai adalah tak lain tak bukan, Autumn in my heart. Yakni the best is September. Kalau pergi selain daripada musim tu baik pergi ziarah kat padang ragut kat kampung-kampung je sebab masa tu rumputnya adalah kaler ijau. Dan yang kaler merah tu sebenarnya adalah rumpai laut yang berubah. Ni agak-agak kalo gamble pergi weekend je jalan tak aa? Grrrr...

*Tetiba rasa macam nak hafal lagu Zheng Fu Shila Amzah nyanyi..

Wednesday, October 3, 2012

:: Perth : Heaven Margaret River Chocolate & Awesome Cape Leeuwin

23 August 2012  *sambung dari sini..

Disebabkan siang di Perth agak pendek, aku selalu bangun awal. Lagipun kitorg punya planning tiap-tiap hari sangatlah full. Lagi laa adik aku anak beranak ada masa 4 hari je untuk jelajah macam-macam tempat di Perth ni. Biasanya kalau tempoh 4 hari standard boleh khatam Perth city je. Tapi diorang ni cita-cita tinggi. So harus perlukan pengorbanan di situ.

- Budak ni bangun awal selepas penat buat konsert semalaman -
So, disebabkan ini first day kena kongsi satu toilet dengan lagi 4 dewasa, kenalah bangun awal. Nak beramas mesra dengan toilet lagi, nak prepare breakfast, nak packing...fuhh..bizi. Kat KL pun aku tak pernah bangun jam 5.30 okeh. Bangga dengan pencapaian diri sendiri.

Hari ni kami breakfast NASI! Nasib baiklah jumpa beras di pasaraya IGA semalam. Maklumlah..tekak Melayu. Rasa gigil je 2 hari tak nampak nasi. So menu hari ni adalah nasi berlaukkan kari Berahim. Eh aku baru tau beras boleh dimasak dalam microwave je. Aku main taram je letak dalam bekas, tuang air kemudian..."Eh jadi nasik!" Sumpah..berseri-seri muka kitorg bertiga yang sampai awal di Perth ni rasanya lepas makan nasi. Huh..

Suasana di Margaret River waktu pagi sangatlah menawan. Aku tak tahu nak cakap macam mana, tapi aku suka sangat tengok view bandar ni. Tenang je. Cuaca pagi tu pulak amatlah mencengkam dada. Sejuk yang amat. Aku rasa hari ni lah yang paling tersejuk sepanjang aku di Perth. Hidung pun dah start berdarah sampai lah ke hari balik. Maklumlah stock-stock hidung Mat Saleh kacuk Arab kann, sensitif sikit (tipuan semata-mata). Haha..

- Kami rakyat Malaysia! *tetiba... -
- Margaret River -
Menyesal masa tu tak prepare long john awal-awal. Ingatkan kebal lah konon. Fikirkan kat Guilin aku boleh tahan, inikan pulak kat Perth. Si Nuha selamber je dia tak pakai sweater pagi tu sebab bapaknya dah pakaikan long john kat dia. Long John budak rege RM170, kalau tak cover sejuk gak haruslah Winter Time kena paksa tutup!

Settle packing, kami check out dan terus menuju ke destinasi. Hari ni rasa semangat berkobar-kobar. Sebabnya..tempat yang dituju adalah kilang coklat!

- Nak cuba laa nih! -
Yep, kami ke Margaret River Chocolat Factory pagi-pagi buta. Agaknya kitorang adalah 1st customer kot hari tu. Sebab tak nampak orang lain. Actually kalau ikut plan asal kami suppose datang sini petang semalam. tetapi disebabkan terlewat sampai di Margaret River dan kilang pun dan tutup, kami terpaksalah postpone hari ni. So terpaksa kami patah balik jalan naik ke atas sedikit, sebelum turun balik ke bawah. Nak buat camner, adalah rugi sedikit masa, minyak, duit, tapi bila lagi nak datang kan!

Tapi sesungguhnya..heaven giler bila masuk kat sini. Tapi kalau duit penuh poket lagi la heaven. Dengan boleh merasa coklat sesuka hatinya macam kilang ni Pn Fatimah yang punya. Aku rasalah, aku makan coklat free lagi banyak daripada yang dibeli. Kami makan coklat macam makan nasi! Selamba je ambik genggam dengan tangan, masukkan dalam mulut. Marvellous!

- Yang kuning & hitam sebekas besar tu adalah untuk dirasa okeh. So rasalah puas2..tak jumpa dah pas ni.. -
Kat sini semua yang berasaskan coklat ada. Daripada coklat asli yang boleh dimakan hinggalah kepada sabun mandi coklat yang tak boleh dimakan.Macam-macam rupa, macam-macam bentuk, macam-macam harga. Macam kena bagi drug je perasaan aku bila berada dalam kilang ni. Khayal seyh!

Sedih tak boleh berlama dalam ni. Setelah puas test merasa coklat free dan beli sikit sorang, kami gerak sambung jalan ke Cape Leeuwin Lighthouse di Albany. Jarak perjalanan adalah lebih kurang 70km dan mengambil masa dalam sejam untuk sampai.

On the way tengah jalan nampak port cun. Dan jumpa lagi burung berkaki itik ni..

- Burung ni kelass laa.. macam tau-tau je orang tengah ambik gambar dia! -
Bila dah sampai, hujan renyai-renyai. Sedikit kechewa masa tu. Owh..bukan sedikit...tapi banyakk! Then, aku wat bodoh..kuar je dari kereta dengan si Sashi Kapoor, ambik gambar depan entrance sambil berpayung. Memang macam hindustan mulanya.

- Hujan renyai-renyai masa ni -
Sekali tak sampai beberapa minit, hujan berhenti. Dan tetiba sekitar Cape Leeuwin jadi cerah. Apa lagi, angkut si Nuha yang tengah tidur tu, bayar entry fee AUD5 per head then..kajaaaa!

- Muka terkejut kena paksa bangun tido -
- The Price -

- Pirate of Carrebean -

Oh my.. Subhanallah! Rezeki kami hujan berhenti Tuhan nak bagi tengok ciptaan-Nya. Cuaca selepas hujan adalah sangat superb! Cantik sangat. Bukan semata-mata Rumah api yang dapat kami tengok. Tapi juga kawasan laut di sekeliling lighthouse ini yang mana kedudukan Cape Leeuwin adalah berada di mana 2 lautan bertemu. Iaitu pertembungan antara Lautan India dan Lautan Selatan.

- Mereka telah dipertemukan di sini oleh-Nya -
- Nampak takk, laut tu tengah bertembung! Aku tak nampak pun...haha -


Untuk yang berminat boleh lah kalau nak panjat naik Lighthouse ni dengan bayaran. AUD17, agak mahal la bagi aku. Cukuplah kalau aku dapat tengok sekeliling lighthouse ni je. Dah cukup puas hati.

- Sesekali mama si Nuha nak interpreme -
- Moh balik! -
Lebih kurang sejam setengah tengok kiri, tengok kanan sekitar lighthouse ni, kamu beransur. Macam biasa, bila ada budak kecik ni, kena sedar diri sikit. Kalau pergi sendiri, haruslaa aku berlama-lama kat sini. Ambik feel movie Korea 'Postman to Heaven' feeling-feeling aku pempuan tu dengan si Jaejoong postmannya. Okeh, out of topic!

- Yeayy! -