Saturday, April 30, 2011

Restoran Cheng Ho



Ni citer lama..Dalam tahun 2009 rasanya. Saya pernah pergi JJCM kt Restoran Amy Search 'Cheng Ho'..Siap booking lagi, bajet full tapi nan ado. Tak ader orang pun...bukan takder..tapi takder la full macam yang digembar gemburkan oleh orang yang amik booking tu...Masa saya pergi, adalah dalam 3 per 15 meja yang full. Pastu customer kuar masuk gitu la...Kami janji pergi ber'tujuh' ke atas..tapi yang datang nya 6 orang setengah je...setengah tu baby K.faridah nama...erm..Zaim kot..saya luper laa...patut saya tak bleh luper nama dia pasal dia siap muntah kt atas saya..huhu

Sampai je sana, sibuk tengok menu..saya pun tatau nk makan aper sebenarnya. Ikut je diorang ajak...last-last order yang pakej utk 5-7 orang makan..Ada tomyam, sayur kangkung, ikan siakap masak Kam Po..apa lg ntah..Sume nya 6 dishes + teh cina..Tapi kitorg add on air ngan desert laa..
saya order air Karisma...huh..dalam banyak-banyak menu yang masuk perut nih, bagi saya, air Karsima tu je yang sedap..Lain, tak sedap langsung.. Saya bleh bg pendapat okeh, sebab saya kan customer. Lagi pun Amy Search takder bayar pun saya suh promote kan...


Notakaki : Air karisma namanya. Memang best




Pape pun sesungguhnya makanannya tak kena langsung ngan tekak kami (tapi abis gak sebenarnya). Itu pun memikirkan kos makan yang bakal dibayar lebih kurang RM200 hengget...diulang!! RM200 hengger untuk 6 orang setengah makan. kalau sedap takper...tapi ntah...saya rasa tak sedap langsung...Tom Yam kedai bawah umah aku RM4 hengget lagi menusuk kalbu tau.

Anyway, untuk eksen kt orang lain yang korang dh pegi Cheng Ho okey la...For those yang belum pegi try laa..kot-kot tekak korang serasi..tapi aku kompem tak..walhal
saya bukannya memilih makanan pon. Kalau laa Restoran Cheng Ho ni kepunyaan artis lain yang tak glamer macam Rohana Jalil ke, Jaafar Onn ke...saya rasa takder laa orang pegi sangat kot....Dia kuat kt nama Amy Search je..haha..best tak saya komen..memang jahat. Tapik okey laa, personal opinion lagi saya bagi...No charge service okeh..Erm, gambar makanan ada, tapi dalam kamera orang lain. Maklumla saya miskin hina dina, nak beli kamera canggih tak mampu..henpon ajer...

chowww!

Wednesday, April 13, 2011

:: White Water Rafting - Padas

Alhamdulillah Xpdc Rafting kami telah selamat berakhir dengan jayanya pada 9 April 2011..Aduss sekima nya ayat intro. Well aku rasa best, gembira, happy, haengboghan dan yang sewaktu dengannya. Specifically aku rasa bangga ngan team 'jilbab labuh rohani kontang' terutama Yong, Cik Umie dan Yah. 1st time buat terus ke level 5, terus try Padas uols....wallahhh!! Memang kontang laa korang!!

Aceli kitorg memang ada plan sembang-sembang nak g try Padas. Ni pun aku just sembang ngan Cik Hanani jek. So, bila je dapat tau Air Asia tu bermurah hati buat sale, so tangan pon gatal riki martin mana tiket yang menarik perhatian..tetiba...awwwww!! 30 hengget tiket pergi balik....sapa tanak wehhh!! Aku balik ganu pun kalo naik bas abis kurang-kurang 80-100 dah sekarang. Makin banyak xcident bas makin naik pulak rege tiket..pelik tol!

So, bile dah dapat...set time, set date.....taraaaa!!!! kembang kempis lubang hidung dapat tiket 30 hengget...korang ado?? So menantilah kami, kami dan kami ini dengan rilek tanpa expect pape. Seriyesly aku sebenarnya takder laa xcited sangat sebelum hari kejadian. Perasaan takder terasa xcited macam nak ppegi obersee...porraaahhh!! Haha...sebenarnya aku sikit punya sibuk kat opis sminggu 2 sblm hari kejadian..Banyak keje wehh...dengan kelas nya lagi...pening dol!

So hari yang dinantikan tiba..2 geng jilbab labuh turun pepagi buta dari ganu ngan penang. Merasa diorang menyapu lantai LCCT sampai bersih..sebab kami, kami yang dari KL ni gerak tengahari. Haha!
Well flight delay hokeh..tapi maybe disebabkan tuah flight delay tu, ada geng jilbab labuh dapat glamer free dalam flight uols. Sorang jadi artis korea, sorang stewardess to be, sorang penyanyi lagu rakyat...haha...dah laa salah, lirik campur-campur..tapi kompident jangan cakap laa..aku bagi 150%...kalo mat saleh demgar mcm betul je lagu tuh...

"Rasa sayang hey rasa sayang lihat NYONYA jauh rasa sayang, sayang hey,
Rasa sayang hey rasa sayang lihat NYONYA jauh rasa sayang, sayang hey"

Well, glemer hokeh...Tok Ti pun tak pernah nyanyi dalam flight. Jaejoong pun tido je bila fly. Tak pernah dia terfikir pun lagu dia akan dinyanyikan live dalam flight...Haku sebagai team member Geng Jilbab Labuh sangat bangga ada geng femes macam nih taww...Pssttt...Sila search dalam Youtube segera dengan search key : flight superstar.....hak hak...

Okeh..kat bawah ni adalah gambar BUKTI kitorang berjaya menawan Sungai Padas. Walaupun gambarnya tak berapa melecun, tapi bukti tetap bukti. Kalau dioffer lagi untuk pergi..rasanya aku nak selagi Pn Fatimah tak tengok gambar-gambar di bawah...Haha..Orang lain..wa tatau..



** Details Sabahan sila refer ckupukupu yek..saya malas..hehe

Tuesday, April 12, 2011

:: Kopi Ais Restoran Ubi Kayu ::

Sila abaikan jam tangan beserta tuannya itu. Fokuskan pada 2 gelas air itu sahaja. Walaupun gambarnya tidaklah berapa cantik sebab hanya diambil dengan kamera henpon yang bukan smart phone, tapi ketahuilah bahawa kopi ais di dalam gambar itu sangat lah sedap. Terbaik pernah dijumpai oleh tuan blog. Cukup sifat kata orang. Harap dapat dikekalkan prestasinya hingga 7 keturunan akan datang.

Location :: Restoran Ubi Kayu Usj 10, Taipan Subang Jaya
Price :: RM1.60
Star :: 6/5
Verdict :: Wa minum dengan rasa khayal

Kopi Ais tiada lawannya (diberikan nama oleh tuan blog yang cun)

Saturday, April 2, 2011

:: Salam Perkenalan Wahai Makanan ::

Blog yang ditubuhkan oleh tuan blog untuk menyimpan segala data berkenaan makanan yang pernah dimakan di merata-rata tempat ikut kemampuannya untuk dijadikan rujukan di kemudian hari sekiranya teringat kembali untuk makan dan merasa balik kenikmatan makanan tersebut buat kesekian kalinya. 

Gambar makanan diambil dengan menggunakan henpon bukan smart phone sebab belum berkemampuan untuk beli baru disebabkan tuannya sibuk melabur duit untuk makan dan berjalan-jalan di luar negara like orang kaya sedangkan ptptn bayar tak cantik...:-). Gambar juga kekadang diambil dengan menggunakan kamera kawan-kawan atau orang yang turut sama makan dengan tuan punya blog.

Komen terhadap makanan juga berdasarkan anak tekak tuan blog yang pure, suci murni tanpa ada sebarang pengaruh dari luar. Harap maklum.

Sekian